Péntek éjszakai hatósági portya

 

 Komplex bűnügyi és rendészeti ellenőrzést tartott péntek éjszaka több belvárosi szórakozóhelyen és azok környékén a Budapesti Rendőr-főkapitányság a társhatóságokkal. 120 taxit ellenőriztek és fennakadt a rostán egy fuvarozó, akinél trükkös taxiórát találtak – számol be a rendőrségi portyáról a police.hu.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a Készenléti Rendőrség, a Polgárőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, az Erzsébetvárosi Önkormányzat, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, Belváros-Lipótváros Önkormányzata, BFKH Fővárosi közlekedésfelügyeleti Főosztály, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület, valamint a Budapesti Közlekedési Központ munkatársaival közösen komplex bűnügyi és rendészeti ellenőrzést tartottak 2022. február 18-án éjszaka a főváros V., VI. és VII. kerületében.

Az akció kiterjedt a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek felderítésére, a lopások, a garázda jellegű, valamint a prostitúcióhoz kapcsolódó jogsértések megelőzésére, illetve az ittas, bódult járművezetők, szabálytalan közlekedők ­– köztük a taxisok – kiszűrésére is. A hatóságok nemcsak a közterületek biztonságára fókuszáltak: ellenőriztek több szórakozóhelyet is.

A rendőrök csaknem 800 igazoltatást végeztek, 30 embert fogtak el vagy állítottak elő: kábítószer birtoklása miatt 15, garázdaság miatt három, szabálysértési körözés miatt három, jármű önkényes elvétele bűntett miatt pedig egy embert – utóbbit őrizetbe is vették. Százhúsz taxit ellenőriztek, egy sofőr ellen büntetőeljárás indult, mert a gyanú szerint csalt a taxiórával.

Alkoholszondát 152 esetben használtak, a rostán három ittas vezető akadt fenn. Kisebb közlekedési szabálysértések miatt három feljelentés készült. Szabálytalanul parkolás, köztisztasági szabálysértés, gyalogos szabálysértés, elsőbbségadás elmulasztása, záróvonal átlépése és gépkocsi rossz műszaki állapota miatt összesen tíz esetben szabtak ki helyszíni bírságot, gépkocsi engedély nélküli átalakítása miatt három esetben elvették a forgalmi engedélyt a rendőrök. Egy forgalomból kivont jármű rendszámát elvették, kötelező felelősségbiztosítás hiánya miatt egy szabálysértési eljárás indult. Három közigazgatási bírságot szabtak ki: kanyarodási szabályok és behajtási tilalom megsértése, valamint biztonsági öv használatának elmulasztása miatt. A rendőrök nyolc ember orvosi ellátására is intézkedtek.

 

Az egyik Erzsébetvárosban ellenőrzött szórakozóhely nem rendelkezett nyitvatartási engedéllyel, ezért a VII. kerületi önkormányzat azonnal bezáratta. A társhatóságok öt esetben egyéb eljárást kezdeményeztek.

Az itt élők nyugalma, és a kikapcsolódni, szórakozni vágyók biztonsága érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel 2022. február 17-étől megerősített jelenlétet biztosít a belvárosi vendéglátóhelyek környékén. A hétvégihez hasonló nagy létszámú, komplex ellenőrzésekre is rendszeresen lehet számítani a következő hónapokban a fővárosban – olvasható a rendőrség honlapján.

k.z.t./fotó: rendőrség