Rablás áldozata lehet az ex-sportoló

 

A 23-szoros zimbabwei válogatott, a 48 esztendős Charles Yohanet hétfőn holtan találták meg Soweto-ban. Az eddigi információk alapján fegyveresek szálltak be az autójába, majd később közelről fejbe lőtték – számol be a tragédiáról a BBC Sport.  

Charles Yohane, 48 esztendős zimbabwei labdarúgót, aki taxisként dolgozott az utóbbi években, feltehetően szombaton ölhették meg. A egykori 23-szoros válogatott védő 2004-ben szerepelt a Warriors csapatában az Afrikai Nemzetek Kupáján.

Yohane 1996-ban költözött Zimbabwéból Dél-Afrikába, ahol az élvonalbeli Wits csapatában játszott, 1997 és 2006 között 268 mérkőzésen lépett pályára.

Később a Wits fejlesztési oldalának edzője lett, de 2020-ban elbocsátották állásából, amikor a klub eladta franchise-ját Tshakhuma Tsha Madzivhandila-nak. Visszavonulása után Johannesburgban futballedzőként és taxisofőrként dolgozott.

Holttestét hétfőn találták meg Soweto-ban, bár úgy gondolják, hogy szombat este lőtték le.

Yohane 23-szor játszott Zimbabwéban, és 1996-ban gyorsan hazája első számú balhátvédje lett, amikor a Harare csapatában, a CAPS United tagja volt.

Jó barátja, Innocent Chikoya játszott vele a Fire Batteries FC-ben, és együtt költöztek a dél-afrikai Afrikai Wanderersbe, Yohane pedig 1996-ban rövid időre visszatért Zimbabwéba a Caps Unitedhez.

„Nem barát volt, hanem testvér, és rossz körülmények között veszítettük el” – mondta Chikoya a BBC Sportnak.

Okos volt, intelligens futballista, aki tudta kezelni a konfliktusokat, hogyan intézze a dolgokat. Vezető volt, fegyelmezett és elkötelezett.

Egy másik dél-afrikai székhelyű zimbabwei, Edelbert Dinha a zimbabwei csapatban volt a 2006-os Nemzetek Kupáján, és közel állt Yohane-hoz.

„Szombattól hétfőig próbáltuk felhívni, de nem tudtuk elérni” – mondta Dinha a BBC Sportnak. „Aztán elmentem a rendőrségre.”

„Charles csendes ember volt, mindig mosolygott, soha nem vitatkozott senkivel” – emlékezett rá sporttársa.

Johannesburgban nem számít kiemelt eseménynek sem a taxisrablás, sem az emberölés. Ott kifejezetten kockázatos szakma a személyszállítás, úgy tűnik még egy olyan nyugodt válogatott labdarúgónak is, mint Charles Yohane.

Cash/fotó: ZimEye