Folytatódhatnak a tárgyalások

Újabb demonstrációval sikerült a taxisoknak a tarifaemelésről megkezdett  tárgyalásokat felgyorsítani. A legutóbbi árrögzítés óta csak az üzemanyag 40 százalékkal emelkedett egyéb költségeket nem részletezve. Az érvényben lévő vészhelyzeti szabályozás ellenére folytatódhatnak az egyeztetések – tudtuk meg.

Úgy tűnik, volt hatásuk a taxistüntetéseknek a kormányra: mostantól engedélyezik a taxis tarifák megemelését a vészhelyzeti szabályozás alatt is. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester tárgyalást fog folytatni a hivatalos taxisszervezetekkel, aminek következményeként megállapodás születhet a díjak ügyében.

Február első hetén annak érdekében vonultak ki tüntetni a taxisok, hogy a kormány segítségét kérjék, miután a Fővárosi Önkormányzat folyamatosan elutasította a tarifaemelésre vonatkozó követelésüket, a kormány – járványügyi vészhelyzet miatti – díjemelési tilalmára hivatkozva. Annak értelmében ugyanis a gazdálkodó szervezetek díja nem lehet magasabb, mint a díjemelési tilalom bevezetése előtt volt – az önkormányzat szerint ez azt jelentette, hogy a taxis díjakat, tarifákat sem emelhetik.

Azonban ez probléma most megoldódott, ugyanis több olyan állásfoglalás érkezett a kormány részéről, amik szerint veszélyhelyzeti intézkedések nem akadályozzák a taxis tarifaemelést, ennek értemében szabadon változtathatja a taxis tarifákat az önkormányzat.

Horacsek Róbert, a szervezők szóvivője a februári tüntetések idején hangsúlyozta, hogy 2017-ben volt legutóbb tarifakorrekció, míg a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint azóta az üzemanyag ára negyven százalékkal lett drágább.

A taxisok a jelenlegi, hétszáz forintos kiállási díjat ezer forintra, a háromszáz forintos kilométerdíjat ötszáz forintra, a jelenlegi, hetvenöt forintos percdíjat száz forintra növelnék.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester bejelentette Facebook-oldalán, hogy folytatódnak a már megkezdett tárgyalások a taxisszervezetek és a Főpolgármesteri Hivatal között.

Hozzátette, amennyiben lesz szakmai és politikai megállapodás, abban az esetben döntést hoznak a taxitarifák ügyében – számol be a fejleményekről a magyar média.

Cash/fotó: Google