A NAV felkészült a tömeges benzinkút bezárásokra

 

Bekövetkezett, amit tegnap még csak vizionáltunk, azt azonban nem gondoltuk, hogy ez máris megtörténik. Vannak üzemanyag állomások, ahol csak tíz liter gázolajat lehet tankolni és naponta csak hat gépjármű töltheti tele a tankját.

Akár minden második magyarországi vállalkozás bezárhatja benzinkútját, miután Orbán Viktor szombati bejelentése alapján három hónappal meghosszabbították az üzemanyagárak befagyasztását literenként 480 forintos árszinten – írja az Rtl.hu.

Beszámolójuk szerint a kutak egy részén korlátozzák, hogy mennyit lehet tankolni. Van olyan hely, ahol legfeljebb 10 liter gázolajat adnak el egy autósnak, és olyan is, ahol csak hatan tölthetik tele a kocsijukat egy nap alatt.

Arra már az állam is felkészült, hogy a benzinkutak nagy számban fogják a tevékenységüket ideiglenesen szüneteltetni – erre utal legalábbis, hogy a NAV honlapjának nyitóoldalára kikerült hétfő délután egy „Tájékoztatás üzemanyagtöltő állomás üzemszünetének bejelentéséről” menüpont.

Az RTL-nek a Holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter azt mondta: ha tovább drágul az olaj, akár minden második vállalkozás bezárhatja kútját, „több száz töltőállomás dönthet úgy kényszerűségből, hogy ekkora veszteségeket nem tud három hónapig elszenvedni”.

Ez csak a kezdet.

Hétfőn Tolna megyében három egység zárt be ideiglenesen, 13 ezer embert hagyva magára. Akik felfüggesztik az üzemanyag kereskedésüket, azoknak ezt 24 órán belül jelenteniük kell a NAV-nak. Arról egyelőre nincs információnk a MOL – ahogy azt ígérte – mikor és hogyan száll be az üzemanyag-ellátás biztosításába, a kutak üzemeltetésének átvételére.

Cash/fotó: Google