Okmánycserét ne az utolsó pillanatban

 

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején lejáró okmányok június 30-ig érvényesek, ezért arra kérik az érintetteket, hogy mielőbb újítsák meg azokat – hívta fel a figyelmet György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Közösségi oldalán megosztott videoüzenetében elmondta, hogy több millió okmány érvényességét kell meghosszabbítani. Emlékeztetett, az Országgyűlés döntött arról, hogy a veszélyhelyzet idején lejáró okmányok 2022. június 30-ig érvényesek.

Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy ne várják meg az utolsó hónapokat, heteket, hanem mielőbb hosszabbítsák meg lejáró, vagy már lejárt  okmányaikat.

Az államtitkár közölte: a személyi igazolvány, útlevél, vezetői engedély, műszaki érvényesség, közgyógyellátás stb. mind az érintett körbe tartozik.

Országszerte 310 kormányablakot lehet felkeresni időpontfoglalással vagy a helyszínen sorszámhúzással – tette hozzá.

Időpontot foglalni a 1818-as telefonszámon vagy az időpontfoglaló weboldalon lehet.

Érdemes átgondolni, még van idő, érdemes nem az utolsó pillanatban kapkodni, mert a közigazgatás leterheltsége, a rengeteg kérelem feltorlódása, több hetes, akár hónapos időt is igénybe vehet a lejárt okmányok érvényesítése.

Az ellenőrző hatóságokat viszont ez nem fogja érdekelni, hiszen a lehetőség adott volt, és most is adott. Ne halogassa ezeket a vésőkig senki sem!

Cash/fotó: rendőrség