Második fázis nyárra várható

 

Egy hónapos teszt ért véget Abu-Dhabiban, ahol a Txai önvezető taxi flottája több mint 16.600 kilométert tett meg és összesen 2730 utast szállított – számolt be róla a The National News.

Mint arról korábban magazinunkban is hírt adtunk: sikeres tesztet hajtott végre a Txai, amely az Egyesült Arab Emírségek első, teljesen önvezető módon működő taxiszolgáltatása. Az Abu-Dhabiban található Yas-szigeten 2021. november 23-a és december 27-e között zajlott le a teszt, ennek során összesen 2730 utas foglalta le magának a szolgáltatást.

A Txai taxijait egy, az androidosok és az iPhone-osok számára is letölthető alkalmazással rendelhetik meg az utasok. A taxiflotta mögött álló Bayanat nevű cég szerint a november-december során lepörgetett tesztben több mint 16. 600 kilométert tett meg a jármű.

A tesztek során összesen kilenc, előre meghatározott helyszín közül választhattak az utasok, és a teljes kör megtétele során nagyjából 20 kilométert mentek az autók. A járművek legfeljebb 90 km/h-val hajthattak volna, de a mérések szerint egy sem ment 65 km/h fölé.

A tervek szerint a Txai-projekt második fázisára valamikor 2022 közepén kerülne sor, amely során összesen 10, sofőr nélküli taxi szállítaná az utasokat Abu-Dhabiban. A flotta teljes egészében elektromos és hibrid meghajtású járművekből áll.

 

Hasan Al Hosani, a Bayanat vezérigazgatója a tesztek után úgy nyilatkozott, hogy továbbra is szoros együttműködést szeretnének az Egyesült Arab Emírségek hatóságaival, hogy minél több innovatív közlekedési rendszert építhessenek ki – emlékeztet rá a hvg.hu

Cash/fotó: The Star