Februártól Újpesten és Kispesten is

 

Alacsonypadlós, klimatizált, kamerával felszerelt és energiahatékony CAF villamosok járnak februártól hétköznap is az újpesti 14-es és a kispesti 42-es vonalán. Eddig ezeken a villamosvonalakon hétköznap még nem közlekedtek ilyen szerelvények – írja a közlekedést szervező társaság.

Az elmúlt években indított jelentős járműparkfejlesztés rengeteget javított a fővárosi közösségi közlekedés színvonalán. Az ügyfelek részéről érkezett kedvező visszajelzések és az üzemeltetési tapasztalatok eredményeként a BKK tovább fejleszti szolgáltatásait, így 2022. február 1-től hétköznap is egy-egy CAF villamos áll forgalomba az újpesti 14-es és a kispesti 42-es vonalán.

Budapesten eddig 17 hosszú és 56 rövid CAF szerelvény állt forgalomba. A modern járművek eleinte az 1-es, a 3-as, a 17-es és a 19-es, tavaly ősz óta pedig hétvégén a 14-es, a 42-es és a 69-es vonalon is járnak.

A korábbi fejlesztés eredményeként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több tízezer ügyfele kényelmesebben utazik már hétvégén. Az alacsony padlószintnek köszönhetően a babakocsival, illetve nagyobb csomaggal közlekedők, valamint a mozgásukban korlátozott ügyfelek is könnyebben szállnak fel a járművekre, a légkondicionált utastérben pedig komfortosabbá vált az utazás kánikulában is. A csendes járművek miatt csökkent a környék zajterhelése.

Az Angyalföld és Újpest térségében közlekedő 14-es villamos nagy utasforgalommal rendelkezik, számos oktatási-, egészségügyi- és kereskedelmi létesítményt köt össze. A 2021 augusztusában befejeződött újpesti vágányfelújítás és karbantartás alatt elvégezték azokat a kisebb munkákat is, amelyek szükségesek voltak a CAF-villamosok közlekedéséhez, így például a Gyöngyösi utca megállóhely peronjánál is. Az ügyfelek komfortérzetének növelése érdekében első lépésként 2021 szeptemberétől járnak CAF-villamosok hétvégén és ünnepnapokon a 14-es vonalán. A tesztidőszak alatt a BKK és a BKV elvégezte azokat az előzetes vizsgálatokat, amelyek megalapozták az új, alacsonypadlós, modern villamosok közlekedtetését hétköznapokon is.

Tesztjelleggel 2022. február 1-től, keddtől hétköznapokon is közlekedhet egy CAF-villamos a 14-es villamos vonalán. A jelenlegi infrastruktúra és járműállomány mellett további egy villamossal bővülhet a szolgáltatás sikeres energetikai vizsgálatok után. A beépített utasszámláló berendezésnek köszönhetően pedig lehetővé válik a járművek kihasználtságának folyamatos nyomon követése.

A februárban forgalomba álló járművel a 42-es villamos vonalán az indulások több mint harmadában alacsonypadlós, klimatizált járművekkel utazhatnak a vonalon a BKK ügyfelei kora reggeltől késő estig. Ezzel a fejlesztéssel az Ady Endre úton a felújított megállókban már teljesen biztosított az akadálymentes eljutás.

A BKK elkötelezett a járműflotta megújításában. A fejlesztés további lendületet kaphat, amennyiben az anyagi forrás rendelkezésre áll, mivel a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, dr. Walter Katalin aláírta a CAF-villamosokat gyártó spanyol vállalattal a szerződésmódosítást. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a BKK 2022. május 17-ig – teljesen vagy részlegesen – lehívhassa a még opcióban szereplő 51 villamost. A villamosok típusára nincs megkötés, tetszőlegesen rendelhető hosszú, illetve rövid szerelvény is a CAF-gyártól – olvasható a tájékoztatóban.

Cash/fotó: BKK