Újabb módszerek, újabb elkövetők

 

Új módszerrel lépett fel egy magyar férfiakból álló társaság a fővárosban. Sorozatosan verték át a jóhiszemű külföldieket, akik bankautomatákból szerettek volna pénzt felvenni. A VII. kerületi nyomozók gátat szabtak a bűncselekménynek – írja a Zsaru Magazin.

Az elkövetőket az erzsébetvárosi zsaruk fogták el egy ukrán férfi bejelentése alapján.

– Egy ukrán származású férfi fordult segítségért a kollégákhoz december 28-án, mert megkárosították. Barátnője pedig a mobilján rögzített videóval erősítette meg a történteket – kezdte Szecskár Zsolt alezredes, a VII. Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozója.

Szecskár Zsolt alezredes

A VII., Kazinczy utcában, egy ATM-készüléknél történt a szélhámosság. Az ukrán férfi a bankautomatánál toporgott, amikor a társaság egyik tagja, Zs. Attila (29) angolul megszólítva felajánlotta, hogy segítenek neki. A beszélgetés közben csatlakozott V. Sándor (29) és V. Erik (21) is hozzájuk. Mint általában a turisták külhonban, a férfi is bizonytalannak érezhette magát, így elfogadta a lehetőséget. Az egyik készüléknél telefonon keresztül megindították a pénzlevételt, miközben Zs. Attila a készülékbe beütött egy tetszőlegesen levenni kívánt összeget, mondván, hogy a gép által felkínált lehetőségek túl sok pénzt takarnak. A trükk csak ezután következett. Kifizetés előtt az automata kijelzője sötétbe borult, majd Zs. Attila közölte: a gép lefagyott, gyorsan próbálják ki a szomszédos ATM-et.

– A sértett lépett egyet balra, miközben a „segítő” szorosan a gép mellé állt, úgy, hogy takarja a készüléket. Eközben egy másik bandatag az ATM-ből kivette a korábban beütött tranzakciókor kiadott pénzt. A sértett újabb műveletbe kezdett a szomszédos ATM-nél, és ott is pénzlevételt indított 100 ezer forintért. A csaló igyekezett folyamatosan szóval tartani, figyelmét tudatosan elterelni a háttérműveletről. Amikor ennek a készüléknek a kijelzője is elsötétült, a férfi ekkor is azt hangoztatta, hogy ez is rossz
lehet. A beszélgetésbe bekapcsolódott még egy bandatag, hogy biztosan lekössék a külföldi figyelmét. Amikor a sértett már nem nézett a készülék felé, egyik társuk már fel is markolta a pénzt – magyarázta Maraffai-Ozsvárt Henriett főtörzsőrmester, nyomozó.

Maraffai-Ozsvárt Henriett

A sértett ezt követően az ATM-től csalódottan elballagott, de pár méter megtétele után értesítések érkeztek a telefonjára. Megtudta, hogy mindkétszer sikerült a pénzfelvétel, csak nem neki. Összesen 213.183 forinttal lett „vékonyabb” a számlája. Ezután visszament a társasághoz, és szóvá tette a különös közjátékot, majd hozzáfűzte, hogy értesíti a rendőrséget, mire a banda tagjai elszivárogtak.

A felvételek birtokában azonosítottuk az elkövetőket, a sértett barátnője egyértelműen felismerte Zs. Attilát, mint aki a legaktívabban mutogatott, és folyamatosan győzködte párját, valamint másik két társát. V. Sándort és V. Eriket december 28-án fogtuk el, harmadik társuk ellen pedig elfogatóparancsot adtunk ki. Zs. Attila január 3-án jelentkezett a rendőrkapitányságon – foglalta össze az alezredes.

Lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki mindhármukat, az eljárás során szabadlábon védekezhetnek. A zsaruk vizsgálata ezzel nem ért véget, feltételezik, hogy ugyanilyen módszerrel legalább tíz külföldit károsítottak már meg, ezért a nyomozás folytatódik – olvasható a Zsaru Magazinban.

Fenyvesi Beáta/fotó: Fülöp