Sokkoló elektromos Mercedes

 

A gépjárműipar legnagyobb image-romboló velejárója, amikor egy-egy modellt vagy sorozatot, rejtett hiba miatt kell visszarendelni. Ám az Európai Bizottság minden héten közreadja a hibás gépjárművek listáját. Most sincs ez másként, ám meglepő, milyen hibák derültek ki. 

Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az unió tagországaiban visszahívott tartós fogyasztási cikkek szerepelnek. Ebben az érintett típusok, a problémás gyártási időszakok, valamint a hiba vázlatos leírása található. A legutóbbi kiadásban meglepő hibákat soroltak fel: villanyautók, amik ráznak, füstölő állóhelyzeti fűtés, a helyéről kieső napfénytető, hidegben sztrájkoló ablaktörlő és egyéb veszélyes hibák. Sokszor a gépjármű tulajdonosa nem szembesül a problémával, ezért, ha a feltüntetett időpont, márka és típus is egyezik, célszerű felvenni a kapcsolatot a márkaszervizzel, kereskedővel. Íme, a friss felhozatal:

Mercedes-Benz C-osztály/EQS/GLC/S-osztály

Mercedes-Benz C S osztály

A visszahívásban érintett modellek gyártási dátuma: 2021.07-11. Az elektromos és plug-in hibrid modellek nagyfeszültségű akkumulátorának otthoni töltésére szolgáló Mode 2 töltőkábelt nem megfelelő anyagból gyártották. A hiba áramütést és elektromos tüzet okozhat.

Mercedes-Benz C-osztály/CLS/E-osztály/G-osztály/GLC/GLE/GLS/S-osztály

Mercedes-Benz GLC

A visszahívásban érintett modellek gyártási dátuma: 2017.01.-2021.10.
A hűtőrendszer nem megfelelő tömítése miatt hűtőfolyadék szivároghat a rendszer vákuumszivattyújába, ami tüzet okozhat.

Opel Mokka

Opel Mokka

A visszahívásban érintett modellek gyártási dátuma: 2021.02-07.
+3 °C-nál hidegebb külső hőmérséklet esetén nem működik az ablaktörlő, ha megállunk az autóval. Az ablaktörlő csak 10 km/óra sebesség felett, illetve a motor újraindítását követően kezd újra működni.

Peugeot 208/2008/308/3008/5008

Peugeot 3008

A visszahívásban érintett modellek gyártási dátuma: 2017.05.-2019.07.
A gyártó hálózatában használt szoftver hibája miatt túlzott NOx-kibocsátással működnek bizonyos erőforrások.

Volkswagen Polo

Volkswagen Polo

A visszahívásban érintett modellek gyártási dátuma: 2021.08-12.
Az eltolható panoráma napfénytető vázát nem megfelelően ragasztották a tetőlemezhez, a napfénytető menet közben leválhat, és az útra zuhanhat.

Peugeot Partner/Rifter, Citroën Berlingo, Opel Combo

Citroen Berlingo Multispace

A visszahívásban érintett modellek gyártási dátuma: 2017.11.-2021.10.
A kiegészítő fűtőrendszer elektromos bekötése, illetve vezérlő elektronikája hibás. A rendszer túl korán kapcsol le, a fűtőegységben visszamaradó üzemanyag füstölést, illetve a rendszerből kiszivárogva tüzet okozhat.

Hyundai Ioniq Electric

Hyundai Ioniq Electric

A visszahívásban érintett modellek gyártási dátuma: 2016.01.-2019.06.
A jármű váratlanul vészüzembe kapcsolhat, ami a motorteljesítmény és a menetsebesség radikális csökkenésével jár.

 

A gyártó – optimális esetben – értesítést küld az érintett tulajdonosoknak a felderített rejtett hibáról, ám van, hogy ez hosszú időbe telik, ha egyáltalán nyomon tudják követni az autó útját. Ezért célszerű rákeresni a gyártónál, utólag találtak-e bármit is.

Cash/fotó: Facebook