Kétszer gyorsabb a kivitelezés

 

Az Indiai Nemzeti Autópálya Hatóság (NHAI) először alkalmazta gyorsforgalmi út építéséhez 3D AMG technológiát, amellyel megduplázta a beruházás elkészítésének sebességét – olvasható a külföldi hírügynökség jelentésében.

Első körben szögezzük le: nem ismerek adatokat az indiai úthálózat építésének technológiájáról, sebességéről, így lehet, hogy az sem nóvum, miszerint egy új módszer alkalmazásával sikerült, fele idő alatt elkészíteni az adott pályaszakaszt, engem mégis felcsigázott.   

Másodszor annyit sikerült kiderítenem, hogy a Lucknow-Kanpur gyorsforgalmi út 63 kilométer hosszú, amely kialakításánál sikeresen telepítették a 3D automatizált gépi irányítási (AMG) modult.

A 3D AMG technológia irányítja az építőipari berendezéseket a földmunka és a burkolat során különböző forrásokból, például 3D-s mérnöki modellekből származó adatok felhasználásával, és nagy pontosságot és sebességet biztosít az építési munkákhoz.

A hír arról nem szól, hogy ezt a pályaszakaszt mennyi idő alatt hozták létre. Viszont az kiszámolható, hogy 2,86 milliárd forintot kóstál egyetlen kilométer.  Ebben lehetnek különbségek, hiszen, ha csak azt veszem figyelembe, hogy a szomszédos Horvátországban kétszer gyorsabban építették a sztrádát, mint nálunk és kevesebb, mint a feléért, akkor…

Jóhiszemű leszek és örülök a hírnek, hiszen az elmúlt években idehaza is épültek gyorsforgalmi minőségű útvonalak, bízom benne, hogy a jövőben sem áll le a hazai úthálózat fejlesztése, melynek a sebességet képesek leszünk megduplázni, a költségeket megfelezni.

Cash/fotó: Youtube