11-kor nem kell parázni, csak tesztelnek

 

A Monitoring és Lakossági Riasztó (MoLaRi) rendszer szokásos próbáját lehet hallani majd az ország több pontján – tájékoztat a katasztrófavédelem.

Január 3-án, hétfőn délelőtt 11 órától országszerte szirénapróbát tartanak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebookon.

Ekkor a lakossági riasztórendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A MoLaRi rendszer segítségével:

  • mintegy 517 ezer ember riasztható,
  • a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság nagyobb biztonságban élhet,
  • a külső védelmi tervekben, illetve a települési veszélyelhárítási tervekben a súlyos ipari balesetekkel kapcsolatos lakosságvédelmi döntések, intézkedések a rendszer működése esetén lényegesen rövidebb idő alatt hozhatók meg, ezáltal az emberi életben és egészségben okozott károk kockázata csökken,
  • a veszélyhelyzet kezelésében résztvevő (hivatásos szervek) megalapozott döntéshozatalát segíti elő.

Fontos, hogy a MoLaRi rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt építik ki, hanem a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében. Folyamatos üzembiztonságának fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként tesztelik. A riasztó végpontok próbáit általánosságban minden hónap első hétfőjén hajtják végre, kivételt képeznek azok a napok, amikor erre az időpontra nemzeti, egyházi hivatalos ünnep esik, ebben az esetben a próbák időpontja a soron következő hétfő.

Csökkentett üzemű (morgató) és hangos üzemű (teljes körű) próbát is szoktak tartani, ezek alkalmával körülbelül 10 perc időtartamban hangképeket és „élőbeszédet” sugároznak le a végpontokon – olvasható a tájékoztatóban.

Cash/fotó: Facebook