42 büntetőeljárásban 130 gyanúsított

 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat és az Országos Rendőr-főkapitányság online sajtótájékoztatót tartott a védettségi okiratokkal kapcsolatos visszaélésekről, amely bűncselekmények elkövetői súlyosan veszélyeztetik mások egészségét.

Váradi Piroska ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főosztályvezetője sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátórendszer oltásokkal, tesztelésekkel foglalkozó dolgozóira jelentős korrupciós nyomás nehezedik. Számos területen alapokiratnak számítanak a védettségi igazolások, illetve egyéb egészségügyi dokumentumok, amelyekért a vesztegetést kezdeményezők 30-150 ezer forint közötti összeget is hajlandóak kifizetni. Kevesen tudják, de májusban a jogalkotó módosította a Büntető törvénykönyvet, így bűntettnek számít a védettségi igazolvánnyal, igazolásokkal történő visszaélés. Fontos tudni, hogy e tényállások közé nem csupán a Kormányhivatalok által kiállított kártyák meghamisításai tartoznak, hanem a jogosulatlan PCR vagy antigén teszt elkészítése is – hangsúlyozta a főosztályvezető.

A továbbiakban felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy egészségügyi dolgozó kiállítja a védettségi igazolást egy be nem oltott számára, és ő később megfertőződik koronavírussal, akkor az egészségügyi dolgozó esetében a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés elkövetése is megállapítható.

Mint megtudtuk: május óta 18 büntető feljelentést kezdeményeztek az illetékes hatságoknál. Volt olyan eset is, amikor egy háziorvos asszisztense, munkáltatója tudta nélkül, annak belépési jogosultságait kihasználva rögzítette a rendszerbe a hamis tényeket, a Kormányhivatal ez alapján állította és postázta ki a védettségi igazolványokat. A nyomozás több mint ezer kártya elkészítésére talált bizonyítékot. Itt már kisebb bűnszervezet alakult ki a hamisításra – hangzott el.

 

Szelei Pál, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főigazgatóságának főosztályvezetője közölte: a rendőrség összesen 42 büntetőeljárást folytatott a védettségi igazolványokkal, igazolásokkal történt visszaélések ügyében, ezek közül egyet kellett megszűntetni. Ezek az NVSZ által végzett felderítéseken túl értendők, például határátlépéskor kiszűrt esetek a közúton éppúgy, mint a repülőtéren.

Már vannak ügyészség által vádemelési szakban lévők is. Összesen 130 gyanúsított kihallgatása történt meg, ebből egy elkövetői körhöz 30-an tartoznak, az ő számuk még növekedhet – emelte ki az ezrdes.

Szelei Pál megerősítette, hogy az egészségügyi területen dolgozók egy része is érintett az eljárásokban, az ő esetükben vesztegetés, vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás is előfordult – hangzott el a sajtótájékoztatón.

k.z.t./fotó: rendőrség