Piros riasztást adtak ki

 

Hétfőn Csongrád-Csanád, Békés és Bács-Kiskun megyékre harmadfokú, azaz piros figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat az ónos eső veszélye miatt. Az se menjen el hazulról, akinek dolga van – írja az anaphire.hu

Hétfőre Csongrád-Csanád, Békés és Bács-Kiskun megyékre harmadfokú, azaz piros figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat az ónos eső veszélye miatt. Ugyanakkor Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékben másodfokú, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben.

A délnyugat felől fokozatosan észak, északkelet felé terjeszkedő csapadékzónából a mai nap újabb több milliméter ónos eső várható az Alföld déli, délkeleti felén, majd pedig a Tiszántúlon. Főként a délkeleti régióban 5 mm feletti ónos csapadék is hullhat a nap első felében.

A csapadékzóna nyugati, északnyugati részén havazás várható, amely fokozatosan az ónos esőt, esőt, fagyott esőt, havas esőt váltja fel. Emiatt előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén, végül pedig a Tiszántúlon lehet lepel-5 cm körüli hómennyiségre számítani.

A Dunántúl délkeleti megyéiben, valamint a Duna-Tisza köze déli részén azonban nagy területen 5 cm feletti hóréteg is kialakulhat. Havazás miatt Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékre elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki – itt van a tél…

Cash/fotó: anaphire.hu