Több mint 400 ezer levelet küldött ki a NAV

 

Nagyon sokan rossz helyre fizették be a gépjárműadót ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiküldte a fizetési értesítőket, nem kis meglepetést okozva az üzemetetőknek, tulajdonosoknak – derül ki a NAV tájékoztatásából.

Évtizeden keresztül a helyi önkormányzatokhoz kellett befizetni a gépjárműadót, aminek a 60 százaléka folyt be az állami költségvetésbe. Csakhogy a kormány a koronavírus-járványra és a veszélyhelyzetre hivatkozva megváltoztatta ezt a szabályt, és 2021. január 1-től már a NAV kapja a teljes összeget.

Az önkormányzatok ezzel jelentős összegtől estek el, a központi költségvetés ugyanis 87 milliárd forintos működési bevételére számít a gépjárműadóból jövőre, aminek a 40 százaléka 35 milliárd forint, vagyis ennyivel kevesebb kerül a helyi önkormányzatok számlájára.

A gépjárműadóval kapcsolatos ügyintézés is átkerült a NAV-hoz, a fizetési határidők nem változtak, az első részletet március 15-ig – idén ez az átállás miatt április 15-ig kitolódott –, a másodikat szeptember 15-ig kellett befizetni.

Sokan azonban továbbra is az önkormányzatokhoz fizették be az adót, nem pedig a NAV-hoz, hiába érkeztek a fizetési értesítők az adóhatóságtól. A NAV december elejéig várt, akkor írt azoknak, akiknek november 23-án legalább 1000 forintos adótartozásuk volt.

Ezek alapján a NAV 21 285 gazdálkodónak és csaknem 383 ezer magánszemélynek küldött ki újabb fizetési értesítést, ami nagyjából a 7,5 százaléka a körülbelül 5,4 millió hazai autótulajdonosnak – olvasható a NAV hírei között.

Cash/fotó: Google