Három perc alatt tankolható

 

Megkezdődött az Opel Vivaro-e Hydrogen üzemanyagcellás kisteherautó sorozatgyártása a vállalat rüsselsheimi központjában. Az első példány egy német cég flottájában állt szolgálatba, ahol napi szinten fogják bevetni a Rajna-Majna régióban – olvasható a hírügynökségi jelentésben.

Az elektromos Opel Vivaro-e alapján az elődökből, mindössze 10,5 kWh kapacitású akkut hagytak bent a fejlesztők, amely magas teljesítmény kivételkor, például gyorsulásoknál látja el energiával a hajtóművet, valamint a regeneratív fékezés energiáját tárolja el. A Stellantis cégcsoport üzemanyagcellás-akkumulátoros hibrid hajtásrendszerében az aksi külső forrásból is tölthető maximálisan 11 kW-os teljesítménnyel AC hálózaton, és akár 50 km-t meg lehet tenni vele egy feltöltéssel.

A rendszer üzemanyagcellás része 45 kW teljesítményű, és teli hidrogéntartályokkal 400 km-es hatótávot biztosít a WLTP szabvány szerint. Egy töltőállomáshoz érkezve körülbelül 3 perc alatt lehet megtankolni a tartályokat.

A belsőégésű motoros változathoz képest semmivel sem kisebb a raktér térfogata, változattól függően 5,3 vagy 6,1 köbméter hely van a csomagoknak. Az M hosszváltozat 4,95 m hosszú, az L 5,30, a maximális teherbírás pedig egy tonna.

Michael Lohscheller, az Opel vezetője úgy nyilatkozott, hogy bár az elektromobilitás tekintetében továbbra is akkumulátoros energiatárolásban látja a jövőt, a hidrogénnel kapcsolatos fejlesztések sem álltak le, és a Vivaro-e Hydrogen kis sorozata alkalmas arra, hogy felmérje a piaci igényeket.

Szerinte Németországban jó esélyekkel indul a jármű, mert sok olyan ügyféllel vannak kapcsolatban, akik vonzónak tartják a gyors tankolást és a pénzügyi hatékonyságot – derül ki a tájékoztatóból.

Cash/fotó: hydrogen-central.com