Osztrák zárás: ellentmondó közlekedési adatok

 

A negyedik ausztriai zárlat első hete átlagosan 20 százalék körüli autóforgalom-csökkenést hozott a nagyvárosokban a 2019-es időszakhoz képest – írja a Heute című napilap.

Az ASFINAG ( osztrák autópályákat fenntartó cég)  forgalmi elemzése szerint a zárlati hatás kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában, a mínusz továbbra is 30 százalék körül alakult. A 2020. március közepén történt első „kemény” bezáráskor a nagyvárosi területeken, például Grazban lévő számlálóállomásokon az egyéni forgalom 57 százalékkal esett vissza 2020-ban.

Az ASFINAG a mostani kisebb – mínusz 20 százalékos – forgalomcsökkenés lehetséges okait a jelenlegi keretfeltételekben látja, például abban, hogy az iskolák továbbra is nyitva vannak.

Egészen más a helyzet a teherforgalomban: a 3,5 tonna feletti teherautók országos futásteljesítménye az elmúlt héten még tíz százalékkal is magasabb volt, mint 2019 azonos időszakában. Itt az a következtetés vonható le, hogy a zárlat nem lassította az osztrákok vásárlási kedvét. Hiszen az interneten rendelt áruk általában teherautóval jutnak el a vásárlókhoz – összegzi az autoszektor.hu

Cash/fotó: ASFINAG