A duda, a kürt, a harsona nem hangszer?

 

Viszlát dudálás, jöjjön helyette zene!  A javaslat Indiából származik, ahol a közlekedés talán  a legkaotikusabb és legzajosabb a világon – írja a római La Repubblica című napilap internetes kiadása.

Zenei dallamok az autókürtök helyett? A bizarr ötlet Nitin Gadkari indiai közlekedési minisztertől származik, aki tenni akar valamit az ország nagyvárosait jellemző kaotikus és rendkívül zajos forgalom megregulázásáért.  Javaslata a Times of India című napilap hasábjain látott napvilágot. Egy interjúban feltette a kérdést: „Az autódudák helyett nem lenne jobb mindenki számára, ha a kocsikból zene harsanna fel?  Az idegesítő kürtölés helyében nem hallanának szívesebben harmonikaszót, hegedűfutamokat vagy gyönyörű klarinétdallamot?”

Gadkari sajtótájékoztatóján kifejtette, fel fogja kérni az autógyártókat, hogy cseréljék le a kürtöket különböző zenei hangokra. Nem feltétlenül Bach-fúgákra gondolt, de legalább olyasmi szóljon, ami az emberi fül számára jobban tolerálható. Ráadásul ezt az elvet kiterjesztené a manapság idegtépő szirénázással száguldó mentő-, tűzoltó- és rendőrautókra is.

A miniszter nem az első az országban, aki ezzel az ötlettel állt elő. Két évvel ezelőtt egy tizenegy éves lány indított útnak egy mozgalmat azzal a levéllel, amit Anand Mahindrának, az azonos nevű autóipari csoport alapítójának írt. A 12 millió lakosú Mumbaiban élő tinédzser azt kérte az indiai autóipar piacvezetőjétől, találjon ki valamit a folyamatos és elviselhetetlen kürtölésből származó zajszennyezés csökkentésére. Mahindrának nagyon tetszett ez az ötlet, de azóta nem történt semmi ezzel kapcsolatban.

A javaslat most egyenes a közlekedési minisztertől érkezett. Valószínűleg nem sokat kell várni, hogy valaki Európában is előálljon az ötlettel. Az öreg kontinens nagyvárosai szintén zajszennyezéstől szenvednek. Maga az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is többször deklarálta: a zajszennyezés – azon belül is a közlekedés okozta zajok – súlyos veszélyt jelentenek az emberek mentális és fizikai egészségére.

Indiában a hivatalos statisztikák szerint kb. 300 millió regisztrált gépjármű közlekedik, de nem hivatalos becslések szerint az illegálisan forgalomban tartott autókkal együtt ez a szám valószínűleg jóval magasabb – olvasható az Autószektor oldalán.

Cash/fotó: cultiris.com