„Csoda, hogy életben vagyok!”

Az elmúlt hétvégén robbantásos merénylet történt egy taxiban egy liverpooli kórház előtt, amelyben végül csak az elkövető halt meg. A taxisofőr, David Perry, túlélte a robbanást, kisebb sérülésekkel ki tudott menekülni az autóból. Az eset után kórházban ápolták – írja a Daily Mail.

A hős taxis

A 32 éves Emad Al Swealmeen november 14-én 11 óra előtt halt meg, amikor felrobbantott egy robbanószerkezetet a taxi hátuljában a Liverpooli Női Kórház előtt, de David Perry taxisofőrnek sikerült sérülésekkel elmenekülnie.

Úgy gondolják, hogy veteránokat és gyászolókat akart megtámadni ugyanazon liverpooli katedrális előtt, ahol 2017-ben áttért a kereszténységre.

A robbantó: Emad Al Swealmeen

Perry most, egy héttel a történtek után szólalt meg először nyilvánosan, a rendőrségen keresztül. Feleségével közösen kiadott közleményben köszönte meg mindenkinek a jókívánságokat és a sok segítséget, amit az elmúlt egy hétben kapott.

„A magam, Rachel és a családunk nevében szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek minden jókívánságukért és csodálatos nagylelkűségedért. Teljesen túlterheltek vagyunk vele.

Külön köszönet a Liverpooli Női Kórház személyzetének, az Aintree Kórház, a Merseyside-i rendőrség és a terrorizmus elleni rendőrség személyzetének és orvosi csapatának, akik mind csodálatosak voltak.

Úgy érzem, csoda, hogy élek, és nagyon hálás vagyok, hogy senki más nem sérült meg egy ilyen gonosz cselekedetben.

Időre van szükségem, hogy megpróbáljam feldolgozni a történteket, és a felépülésemre összpontosítsak mind mentálisan, mind fizikailag.

 Kérem, mindenki legyen kedves, legyen éber és maradjon biztonságban” – írta Perry.

A rendőrség vizsgálja az esetet, és bár egy iszlamista összeesküvés az egyik vizsgálati vonal, úgy tudjuk, hogy a nyomozók még mindig nyitottak, és a motiváció még nem tisztázott.

A biztonsági szolgálatok még mindig azon az elméleten dolgoznak, hogy a kórház volt a tervezett célpont.

A liverpooli embereket dicsérték, hogy „vállvetve állnak” az emlékezés vasárnapi támadása után, mivel a nyilvánosságot emlékeztették arra, hogy ők a „szem és fül” a rendőrség számára a terrorizmus elleni küzdelemben.

A nyomozás még zajlik a merénylő motivációjával és pontos céljaival kapcsolatban, de azt a rendőrség már közzétette, hogy egy házilag készített robbanószerkezetről volt szó, amely sokkal súlyosabb károkat is okozhatott volna.

A bátor taxisofőr annak a plexinek köszönheti életét, amely a brit taxisokat védi koronavírustól. Ez a megerősített műanyag tompított a detonáción annyit, hogy amíg a gyújtószerkezet aktivizálódott, addig el tudta hagyni az autóját, amibe a hátsó ajtókat lezárva, az öngyilkos merénylőt megakadályozta abban, hogy ki tudjon szállni és nagyobb pusztítást tudjon elérni. A robbanószer felrobbanásakor ugyanis a sofőr már az autóján kívül tartózkodott – derül ki a tudósításból.

Cash/fotó: Daily Mail