Szlovák taxikkal igyekeztek Nyugatra

 

Az egyenruhások az M9-es autóúton, Bogyiszló térségében állítottak meg néhány perc eltéréssel két szlovák rendszámú taxit, melyekben összesen kilenc illegális migránst szállított a két szlovák sofőr – írja a police.hu.

A Tolna megyei rendőrök 2021. november 12-én 22 óra 38 perckor ellenőriztek egy szlovák rendszámú taxit az M9-es autóúton Bogyiszló térségében. A járművet egy szlovák férfi vezette, aki négy, magát szír állampolgárnak valló külföldit szállított.

Néhány perccel később, 22 óra 44 perckor ugyanitt az egyenruhások egy másikszintén szlovák rendszámú – taxit is megállítottak, melyben a szlovák sofőrön kívül, öt illegális migráns tartózkodott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, mindannyian szír állampolgárnak vallották magukat.

A kilenc illegális migránst a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán a két szlovák sofőrrel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indított.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, így a két gyanúsítottat őrizetbe vették, letartóztatásukra előterjesztést tesznek az ügyészség felé, jelezve ezt a többi szlovák taxisnak.

Magyarországon súlyos következményekkel jár, ha valaki megpróbál segíteni az illegális bevándorlóknak. A fuvarozók feltehetően azzal sincsenek tisztában, hogy a magyar jogszabályok lehetővé teszik a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközöknek az eljárás idejére a mobiltelefonok és a gépjárművek lefoglalását, súlyosabb esetben elkobzását – derül ki a rendőrség híréből.

k.z.t./fotó: rendőrség