Minként láthatjuk is, nem csak beszélek /írok/, hanem otthon vagyok a konyhában, elég gyakran foglalkoztatom magam. Azért persze televíziót is nézek, egyik kedvencem az „Agymenők” sorozat, ahol gyakran esznek, de inkább csak turkálnak az ételben. Az a rész /is/ megmaradt  bennem, mikor Pennyt főzne Sheldonnak. Nos, ezen a szálon haladva, főzzünk mi is, s elmondom, hogy szoktam. Hamar készen van a finom étel.

 

Otthon vagyok a konyhában

Egy zacskó spagetti bőven elég négy főre, ezt forró, enyhén sós vízben megfőzzük, „al dente”,  a fognak, ahogy a tésztakedvelő olasz említi. Leszűrjük, kis hideg vízzel öblítjük.

Aztán, ahogy én az öntetet készítem hozzá: egy kis fej aprított hagymát pirítok olajon, majd 6-8 dkg. kockázott bacon következik, kissé átkeverem, s jöhet vagy három pár felaprított virsli és egy hámozott paradicsom, kockázva. Pirítom tovább, s most öntök reá paradicsom pürét, sőt kecsapot is. Még meghintem némi bazsalikommal, illetve oregánóval is, s imígyen összefőzöm. Ez pár perc, s már öntöm is nyakon a spagettit. Egy átkeverés után már tálalható is, ízlés szerinti reszelt sajtokkal.

Virslis spagetti

Ha ezzel megvalánk,  akkor áttérek egy finom, gyors levesre. Itt megjegyezném, hogy januári újra indulás óta ez már a 39.-ik megjelenés és levesből ez a hetedik. Volt a palettánkon gyümölcs, spárga, csirke, zöldség, gulyás, hagymaleves, s most légyen egy brokkoli krémleves is. Lázadó férfi társaim bátran fogjatok hozzá, ez is könnyen megy.

Brokkoli krémleves

Egy kb. fél kilós brokkolit öblítés után, aprítva, felteszünk főni, mintegy liternyi alaplébe, vagy vízbe, de sózva, s  kaphat egy leveskockát is. Majd dobunk mellé egy szem aprított krumplit, egy kis fej hagymát, s két gerezd fokhagymát.  Még kissé borsozzuk, és némi szerecsendiót szórhatunk reá. Mintegy 15-20 perc után botmixerrel pépesítjük, majd elhabarunk benne egy kis doboz főzőtejszínt, s ezzel kész a leves. Én a levesből kiveszek néhány apró virágrészt, s majdan a tányérban ezzel is díszítek. Mellé a tálalásnál adok még reszelt sajtot, kevés tejszínt és csepegtetek némi tökmag olajat is, ami jól mutat és legalább ízletes is. Aki gondolja, feldobhatja még krutonnal, vagy bacon chipsszel is. Melegen az igazi! Igaz, most fordított a sorrend, de azért előbb együk a levesünket, majd bőven spagettizzünk!

Jó mulatást a konyhában, jó étvágyat kívánok:

Soós István City ex-22, a fakanalas