Totális védelemre készül a rendőrség

 

 Újabb pályázatot írt ki a Készenléti rendőrség úgynevezett CBRN-E gépjárművek vásárlására. A tavalyi hasonló közbeszerzésre közel 1,2 millió euróért szerződött a két nyertes cég – osztja meg értesüléseit az Mfor.hu.

Hogy egyáltalán mi is az a CBRN-E? Erre a police.hu adja meg a választ, amely 2020 év elején arról írt, hogy 2016. szeptember 5-én uniós finanszírozással létrejött a Közép-európai CBRN-E Kiképző Központ Budapesten. Arról már a Népszava írt, hogy a központ 2019-ben félmilliárdos kormányzati támogatással jutott új székházhoz, és azóta is több százmilliós értékben szereznek be tűzszerésztechnikai eszközöket: robotokat, sugárzásmérő berendezéseket és bombaruhákat.

A központ nyolc alapítója: Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Németország részéről Bajorország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország, valamint társult tagként Franciaország és Hollandia rendőrségének tűzszerész egységei, illetve öt nemzetközi szervezet (Europol, Interpol, Bombaadat Központok Nemzetközi Munkacsoportja, NATO, FBI) működik együtt az ernyőszervezetben.

Az angol CBRN-E betűszó lefedi a kiképző központ profilját: „kémiai, biológiai, radioaktív, nukleáris és robbanóanyagokkal megvalósítható bombatámadásokkal szemben veszik fel a kesztyűt”, és véleményük szerint lényeges a nemzetközi összefogás, mert fokozottan veszélyes szerkezetekről van szó, melyek hatása nem áll meg az országhatároknál.

A lap szerint a szakmában „piszkos bombának” nevezik ezeket az eszközöket, melyek működési elve, hogy hagyományos robbanótöltettel előidézett detonáció útján juttatják ki az említett anyagokat a környezetbe. A robbanásnál azonban lényegesen nagyobb pusztításra képesek a kiáramló vegyületek és sugárzó anyagok.

Nos, a Készenléti Rendőrség legfrissebb közbeszerzése most három darab CBRN-E gépjármű beszerzésére irányul: egy összkerék meghajtású 4,5 tonna feletti mobil labor járműre, egy 7,5 tonna feletti CBRN-E bombakonténer hordozó járműre, és egy elektromos meghajtású, kétszemélyes, négy kerekű platós munkagépre. Tavaly már volt hasonló, szintén három járműre kiírt pályázat.

Akkor, a 2020. április 3-án aláírt szerződés szerint az Európai Uniós beszerzés 1 177 970 euróba (ÁFA nélkül), azaz 431 millió 137 020 forintba került. A két nyertes a SCORPIO Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság és a Gamma Műszaki Zrt. volt.

A SCORPIO Kft. 2020-as pénzügyi eredményei alulmúlják az előző évi bevételeit és nyereségét., míg a Gamma Műszaki Zrt. nettó árbevétele 2016-ról 2020-ra megsokszorozódott, 1,7 milliárd forintról 6,4 milliárd forintra. Nyereségük hasonlóképpen alakult, 208 millió forintról 1 milliárdra többszöröződött meg. A nagy ugrás épp a közbeszerzés idején, 2019-ről 2020-ra történt.

Visszakanyarodva a CBRN-E Kiképző Központhoz, a police.hu egyébként arra is kitér, hogy régiónk ugyan eddig még nem került a fent említett bombákkal elkövetett támadások célkeresztjébe, ám szerintük ez nem jelenti azt, hogy ne kellene megfelelő módon felkészülni a védekezésre.

Véleményük szerint ugyanis az Iszlám Állam bukását követően számos idegen harcos tért vissza Európába, akiknek megvan a piszkos bombák előállításához szükséges tudásuk, amire csak összehangoltan lehet optimálisan felkészíteni a kijelölt állományt, és végrehajtani a váratlanul jelentkező feladatokat. A központ pedig azért lett Budapest, mert ideális metszéspontban fekszik, jól megközelíthető Ljubljanából, Bécsből, Prágából, Krakkóból és Münchenből egyaránt – tudható meg az anyagból.

k.z.t./fotó: Youtube