Légi menü Air France módra
Repülőútjaim során mindig is gondot jelentett, miként is tartsam a változatos, ugyanakkor mégis élményt adó étkezéseimet, diétámat. Ezt a problémámat is orvosolta az Air France. A légitársaság ugyanis bemutatta első és üzleti osztályainak új fedélzeti ételkínálatát, amelyet két Michelin-csillagos séf, Régis Marcon és Mathieu Viannay állítottak össze – olvasható a hír a társaság közleményében.
A francia légitársaság novembertől februárig kínálja a menüsort. A hosszútávú járatok La Premiere és Business osztályán a hús- és halételek mellett vegetáriánus fogások is elérhetők a Párizsból induló járatokon. Az ételek a francia konyhaművészeti kultúrát hirdetik.
Háromcsillagos gasztronómia a La Premiere osztályon
Az exkluzív első osztályon utazók a három Michelin-csillagos séf, Régis Marcon és az általa vezetett Servair Culinary Studio által készített ételeit élvezhetik. A szezonális termékekből hat fogásos menüt állított össze, amely az alábbi elemekből áll:
- Zöldség lasagne metélőhagyma krémmel
- Párolt borjúlábszár zsályaszósszal, burgonyás gratinnel, vargányával
- Vörösboros marhabélszín párolt burgonyával és kucsmagombával
- Csuka- és garnélatorta homárszósszal, párolt rókagombával, tárkonnyal és spenóttal
- Fésűkagyló és garnéla vegyestál szarvasgombával, redukált jus-vel és finomra vágott zöldségekkel
- Konfitált galamb sárgabarack szósszal, citromos bulgurral, gombával és szürke dióval.
Fine dining a Business osztályon is
Az üzleti osztály számára most készít először két Michelin-csillagos séf ételeket, Mathieu Vinnay nyolc eredeti fogást állított össze, ehhez kifinomult ízeket és helyi termékeket használt fel:
- Penne tészta, rukkola és spenót gratin, lestyános ricotta krém
- Zöld rizottó, zöldséges bolognai ragu
- Marha bélszín macaire burgonyával, sült répával és füstölt hús szósszal
- Csirkemell filé kucsmagombával, sütőtökös, tönkölyös rizottóval
- Buggyantott tőkehal filé bébizöldségekkel és fekete olíva bogyóval
- Süllő filé armorican szósszal, sárgarépával és gyógynövényekkel
- Párolt borjúcsülök édesfűszerekkel, sárgaborsó pürével, mangetout borsóval és mogyoróval
- Kávéban sült gyöngytyúk párolt őszi zöldségekkel és konfitált zellerrel
Élni, így étkezni is tudni kell! Választék van, a bele gondolok, hogy hozzám hasonló honfitársaim milliói hónapokkal előre megveszik a jegyeiket a fapadosra, csakhogy minél olcsóbban eljussak csak a kontinens valamelyik másik pontjára, hát, no…
Anyám is mindig megkérdezte egy-egy hazatérésemkor: Na, mi volt a menü a repülőn és megnyugtattam, megettem mindent, sőt, elhoztam neki az előnedvesített kéztörlőt, mert a faluban ilyenről még csak hallani sem hallottak.
De igaz ez fordítva is: mit tudhatnak ezek a francia séfek az otthon előrecsomagolt fasírtos vagy rántott húsos szendvicsről, amit anyám csomagolt nekem az útra, ha megéheznék.
Nagyot változott a világ, de jól van ez így: én sem utazom se első, se üzleti osztályon, cserébe szívesen benyomom az otthon gyártott hazai szendvicseimet – séfcsillag nélkül is.
Cash/fotó: Air France