Légi menü Air France módra

 

Repülőútjaim során mindig is gondot jelentett, miként is tartsam a változatos, ugyanakkor mégis élményt adó étkezéseimet, diétámat. Ezt a problémámat is orvosolta az Air France. A légitársaság ugyanis bemutatta első és üzleti osztályainak új fedélzeti ételkínálatát, amelyet két Michelin-csillagos séf, Régis Marcon és Mathieu Viannay állítottak össze – olvasható a hír a társaság közleményében.

A francia légitársaság novembertől februárig kínálja a menüsort. A hosszútávú járatok La Premiere és Business osztályán a hús- és halételek mellett vegetáriánus fogások is elérhetők a Párizsból induló járatokon. Az ételek a francia konyhaművészeti kultúrát hirdetik.

Háromcsillagos gasztronómia a La Premiere osztályon

Az exkluzív első osztályon utazók a három Michelin-csillagos séf, Régis Marcon és az általa vezetett Servair Culinary Studio által készített ételeit élvezhetik. A szezonális termékekből hat fogásos menüt állított össze, amely az alábbi elemekből áll:

  • Zöldség lasagne metélőhagyma krémmel
  • Párolt borjúlábszár zsályaszósszal, burgonyás gratinnel, vargányával
  • Vörösboros marhabélszín párolt burgonyával és kucsmagombával
  • Csuka- és garnélatorta homárszósszal, párolt rókagombával, tárkonnyal és spenóttal
  • Fésűkagyló és garnéla vegyestál szarvasgombával, redukált jus-vel és finomra vágott zöldségekkel
  • Konfitált galamb sárgabarack szósszal, citromos bulgurral, gombával és szürke dióval.

Fine dining a Business osztályon is

Az üzleti osztály számára most készít először két Michelin-csillagos séf ételeket, Mathieu Vinnay nyolc eredeti fogást állított össze, ehhez kifinomult ízeket és helyi termékeket használt fel:

  • Penne tészta, rukkola és spenót gratin, lestyános ricotta krém
  • Zöld rizottó, zöldséges bolognai ragu
  • Marha bélszín macaire burgonyával, sült répával és füstölt hús szósszal
  • Csirkemell filé kucsmagombával, sütőtökös, tönkölyös rizottóval
  • Buggyantott tőkehal filé bébizöldségekkel és fekete olíva bogyóval
  • Süllő filé armorican szósszal, sárgarépával és gyógynövényekkel
  • Párolt borjúcsülök édesfűszerekkel, sárgaborsó pürével, mangetout borsóval és mogyoróval
  • Kávéban sült gyöngytyúk párolt őszi zöldségekkel és konfitált zellerrel

Élni, így étkezni is tudni kell! Választék van, a bele gondolok, hogy hozzám hasonló honfitársaim milliói hónapokkal előre megveszik a jegyeiket a fapadosra, csakhogy minél olcsóbban eljussak csak a kontinens valamelyik másik pontjára, hát, no…

Anyám is mindig megkérdezte egy-egy hazatérésemkor: Na, mi volt a menü a repülőn és megnyugtattam, megettem mindent, sőt, elhoztam neki az előnedvesített kéztörlőt, mert a faluban ilyenről még csak hallani sem hallottak.

De igaz ez fordítva is: mit tudhatnak ezek a francia séfek az otthon előrecsomagolt fasírtos vagy rántott húsos szendvicsről, amit anyám csomagolt nekem az útra, ha megéheznék.

Nagyot változott a világ, de jól van ez így: én sem utazom se első, se üzleti osztályon, cserébe szívesen benyomom az otthon gyártott hazai szendvicseimet – séfcsillag nélkül is.

Cash/fotó: Air France