Sorozatgyártásban a koncepcióautó

 

Az új Toyota bZ4X mára Európában több, mint 60%-ban öntöltő hibrid elektromos autókat (HEV) értékesítő Toyota első célirányosan fejlesztett akkumulátoros elektromos autója (BEV), egy kényelmes, tágas és hiteles SUV, amelynek új összkerékhajtási rendszere kiemelkedő képességeket biztosít. A bZ4X egyben a Toyota új új bZ – beyond Zero – almárkájának első modellje. Európai premierjét december 2-án tartják, amelyet az online előfoglalási lehetőség követ majd – olvasható a gyártó sajtóközleményében.

A napokbann tartotta világpremierjét a vadonatúj Toyota bZ4X, amely az első modell a bZ – beyond Zero – akkumulátoros elektromos járművek (BEV-k) sorában, és amely várhatóan meghatározó szerepet tölt majd be a Toyota portfóliójában az elkövetkező években.

A még idén áprilisban bemutatott tanulmányautóhoz kialakításában és technológiájában is hű sorozatgyártású bZ4X az első olyan modell, amelyet a Toyota teljes mértékben akkumulátoros elektromos járműként fejlesztett és egyben az első autó, amely a vállalat új BEV platformjára alapul.

 

Látványos formaterv

A Toyota dinamikus és robusztus formatervet alkotott meg a bZ4X számára. Az orr kifinomultságot sugall, és mellőzi a túlzó dekorációt. Karakteres jellemvonása az almárkát meghatározó „kalapácsfej” alakzat, amelyet vékony lámpák kereteznek. A szélek hangsúlyos kidomborítása a járművet különösen szélesnek láttatja. Az oldalnézet dinamikus, amelyből az alacsony magasság, a meredeken dőlő A-oszlopok és az alacsony tengelyvonal is kiveszi a részét, ami az új platform alacsony súlypontját hivatott szemléltetni. Az akár 20 colos átmérőjű keréktárcsákat is befogató kerékjárati ívek a karosszéria sarkaihoz kerültek, miközben a vastag panelek a jármű SUV karakterét hangsúlyozzák ki. A bZ4X teljes magassága 85 mm-rel alacsonyabb, a tengelytáv pedig 160 mm-rel hosszabb, mint a RAV4 esetében, ami rövidebb túlnyúlásokat tesz lehetővé.

A motorháztető 50 mm-rel alacsonyabban fut. A kiváló manőverezhetőségről kategóriaelső, mindössze 11,4 méteres fordulókör gondoskodik. A formaterv olyan aktív aerodinamikai megoldásokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a nagyvonalú hatótávhoz, mint például az első lökhárító kialakítása, amely lehetővé teszi a levegő kiegyensúlyozottabb áramlását. Emellett teljes alsó borítás, megosztott tető-légterelő és hátsó légterelőajak, hátsó diffúzor és gondosan megválasztott szögben álló hátsó szélvédő segíti a légellenállás csökkentését. Az alacsonyan lévő alsó hűtőrács aktív lamellái tovább mérséklik a légellenállást, ha éppen nincsen szükség az akkumulátor hűtésére.

Komfortos beltér

A belső tér jellemzője a „lagom” – ez egy svéd kifejezés, amely azt fejezi ki, hogy „pont jó”. Itt mindez olyan kényelmet és tágasságot jelent, amely az utasteret egy nappalihoz hasonló hangulattal ruházza fel. Ezt az érzést fokozzák a puha, textilborítású részletek, a szatén betétek, valamint a panorámatető opciója. A műszeregység vékony és alacsonyan helyezkedik el, amely fokozza a nyitottság érzetét és jobb kilátást biztosít a vezető számára.

 

A „kezek a kormányon, szemek az úton” elv jegyében az emberközpontú műszerfalra hétcolos TFT központi kijelző került, amely közvetlenül a vezető látóterében helyezkedik el, a kormánykerék vonala felett, így az információkat a vezető minimális figyelem-elterelés mellett olvashatja le. A hosszú tengelytáv osztályelső lábteret nyújt az összes utas számára; az első és a hátsó utas csípője közötti távolság több mint egy méter. Hátul tágas csomagteret találunk, állítható padlóval; a hátsó ülések ledöntése nélkül 452 literes tér áll rendelkezésre.

Menetteljesítmény

Az elsőkerékhajtású bZ4X hajtásáról egy 150 kW-os elektromotor gondoskodik. Mindez 204 lóerőt és 265 Nm nyomatékot biztosít, amelynek eredményeképp a modell 8,4 másodperc alatt képes felgyorsítani álló helyzetből 100 km/órára. A végsebesség 160 km/óra. Az összkerékhajtású változat (további részletek lejjebb) csúcsteljesítménye 217,5 lóerő, amelyhez 336 Nm nyomaték társul. A végsebesség változatlan, de a 0-100-as gyorsulás mindössze 7,7 másodpercig tart. Ezek egyelőre előzetes, homologizáció előtti adatok. A rendszer lehetővé teszi az „egypedálos” vezetést is: a vezető az energia visszanyerésének fokozása révén egyetlen pedállal gyorsíthat és fékezhet is az adagolás függvényében.

Hatótávolság és high-tech akkumulátor-technológia

A nagy sűrűségű lítium-ion akkumulátor kapacitása 71,4 kWh, amely egyetlen feltöltéssel több mint 450 kilométer hatótávot biztosít (WLTP adat). Az akkumulátor gyorstöltése is bármiféle kompromisszum nélkül történhet: a 80 százalékos töltöttséget körülbelül 30 perc alatt éri el a rendszer a 150 kW-os gyorstöltőről (CCS2).

Hatékony összkerékhajtás

A Toyota a Subaruval közösen fejlesztette az új BEV modellek összkerékhajtási rendszerét, amely mindkét vállalat gazdag hagyományaira alapul. A rendszer fokozott tapadást biztosít rossz útviszonyok között is, emellett pedig valódi, kategóriaelső terepképességekkel ruházza fel a bZ4X-et. Az összkerékhajtású modell egy-egy 80 kW-os elektromotorral rendelkezik az első és a hátsó tengelyen. Az XMODE üzemmódválasztó havas/sáros beállítással is rendelkezik mély hóban vagy sárban történő, 20 km/h-nál lassabb haladáshoz. A Grip Control üzemmód pedig 10 km/h-s sebesség alatt biztosít maximális terepképességeket.

Steer-by-wire kormányzási rendszer

A bZ4X lesz az első sorozatgyártású Toyota modell, amely vezetékes, azaz steer-by-wire kormányzási rendszerrel rendelkezik. A One Motion Grip névre hallgató megoldás Európában a későbbiekben fog bemutatkozni. A kormánykerék és az első kerekek közötti mechanikus kapocs eltüntetésével lehetővé válik, hogy az elektromos rendszer a kereket precízen a vezető szándékai szerint állítsa, miközben az utastérben így kialakuló nagyobb lábtér fokozott mozgásszabadságot és könnyebb be- és kiszállást biztosít.

A hagyományos kormánykerék helyét átveszi egy One Motion Grip vezérlő, amely lágyabb és könnyebb működtetést garantál anélkül, hogy szükség lenne a kormánykerék átfogására.

Napelemes tető

A bZ4X hatótávolságát tovább fokozza az opcionális napelemes tető. A megoldás a napenergiával költségmentesen állít elő elektromos áramot az autó akkumulátorának töltéséhez. A be- és kikapcsolt gyújtásnál egyaránt használható rendszer a Toyota számítása szerint egy év alatt akár 1800 kilométerre elegendő elektromos áramot termelhet.

Új generációs Toyota Safety Sense

A bZ4X a Toyota harmadik generációs Safety Sense rendszerét kapja meg, amely továbbfejlesztett funkciókkal kínál védelmet még több fajta baleset ellen.

A rendszer a vezetővel összedolgozva képes még közelebb jutni a Toyota abszolút céljához, azaz, hogy senki ne sérüljön meg közlekedési balesetben. Az észlelési távolság kibővítésével a rendszer egy milliméteres hullámhosszú radarral és egy kamerával fokozza az egyes funkciók képességét. Az új megoldások között található az ütközésmegelőző rendszerek kibővítése, amely a felénk érkező járművek esetén is beavatkozik. Emellett a rendszer képes az alacsony sebességnél véletlenül történő hirtelen gyorsítás megakadályozására, valamint fokozza a vészmegállási képességeket. Továbbá a modellhez egy új multimédiás rendszer is elérhető, amely over-the-air (OTA) szoftverfrissítéssel gondoskodik arról, hogy a bZ4X mindig naprakész legyen.

A Toyota Beyond Zero koncepció

A bZ4X a Toyota új bZ almárkájának első modellje – az elnevezés az angol „beyond Zero”, azaz a nullán túli kifejezésre utalva helyezi előtérbe a vállalat környezetvédelmi törekvéseit.

A Toyota célja az, hogy olyan könnyen használható termékek segítségével csökkentse a széndioxid-kibocsátást, amelyet az ügyfelek is kifejezetten vonzónak tartanak – ezek a technológiák közösen segítik elérni a karbonsemlegességet. A zéró emisszió ugyanakkor a Toyota elképzelésének csak egy része – ahogyan azt a bZ almárka ’beyond’ szava is jelképezi – derül ki a közleményből.

Forrás: Toyota