Az Enterprise helyett a New Shepard űrhajóval

 

Űrutazást tett szerdán William Shatner kanadai színész a Blue Origin űripari cég New Shepard nevű űrhajójával. A 90 éves Shatner, akit sokan a Star Trek tudományos-fantasztikus tévésorozat Kirk kapitányaként ismernek, először járt az űrben, és ő lett a legidősebb ember, aki valaha űrrepülésen vett részt.

A mintegy 18 méter magas, teljesen automata New Shephard űrhajót a texasi Van Horntól 30 kilométerre lévő kilövőállomásról indították útnak négytagú legénységgel. A repülés alig több mint 10 percig tartott, a kapszula ejtőernyők segítségével tért vissza a texasi sivatagba.

Az űrhajó a Földtől 105 kilométeres magasságba jutott fel, így átlépte a világűr határát jelölő, nagyjából 100 kilométer magasságban lévő Kármán-vonalat.

Az űrturisták 3-4 percig tapasztalhatták meg a súlytalanságot.

A kapszulában Kirk kapitány mellett Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) korábbi mérnöke, Glen de Vries, a Medidata szoftvercég társalapítója és Audrey Powers, a Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnöke is helyet kapott.

Az utazást eredetileg hétfőre tervezték, a heves szél miatt azonban két nappal elhalasztották a fellövést.

Az űrutazás sikeresen megtörtént, így Kirk kapitány – ha nem is a filmbéli Enterprise űrhajóval és annak legénységével –, de sikeresen végrehajtotta küldetését. A földet érést követően úgy fogalmazott, semmihez sem hasonlítható élményt élhetett át.

A felkészülés és végrehajtás során a legnagyobb kihívást a kapszulába történő ki- és beszállás jelentette a világ legidősebb űrkapitányának.

 

Cash/fotó: Youtube