Négykerekű családi bunker

 

Egyre komolyabb vásárlói piaca alakul ki a külső támadások ellen biztonságot nyújtó olyan gépjárműveknek, amely első ránézésre nem hasonlítanak egy tankra. A BMW legutóbbi autószalonon egy ilyennel rukkolt elő.

A Müncheni Autószalonon a BMW bemutatott egy olyan autókoncepciót, amely amellett, hogy bombabiztos, még környezetbarát is, ugyanis hidrogén-üzemanyagcellás rendszerrel is működik.

Az autógyártók régóta készítenek páncélozott járműveket, a politikusok, az egyházi személyek és a sztárok előszeretettel ülnek be ezekbe, hiszen jóval nagyobb biztonságot nyújtanak, mint egy átlagos kocsi. Az ilyen kivitelek elkészítésekor a motor és hűtőrendszer védelmére is oda kell figyelni, ha azoknak annyi, akkor az egy helyben álló hintó könnyű célponttá válik.

Mindezek mellett ezeknek az autóknak nem nagyon szabad eltérniük a normál változatoktól, hogy ne legyenek annyira feltűnőek, emellett elvárás, hogy legyenek gyorsak és jól kezelhetők. Szóval egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben a páncélozott járművekre specializálódott mérnökök.

Az iX5 Hydrogen Protection VR6 modellel a BMW be akarta bizonyítani, hogy létre lehet hozni egy olyan mozgó bunkert, amely zéró helyi károsanyag-kibocsátású. Az iX5 nagy szilárdságú acélból készült páncélozott utas- és csomagtartócellákkal rendelkezik, és alváz alatti védelmet is tartalmaz. Az alja antimágneses, így nem lehet robbanószerkezetet rögzíteni a padlólemezre. Az alváz nagy teherbírású, és az azt kiegészítő alumínium páncélréteg védelmet nyújt a lökéshullámok okozta terhelésekből és a gránátrepeszektől.

A védőüveg 30 mm vastag, az ablakokat úgy tervezték, hogy még robbanás után is a helyükön maradjanak. Az utastér ellenáll a 15 kg TNT négy méterről történő robbanásának, valamint a világ leggyakrabban használt fegyverének, a 7,62 mm kaliberű Kalasnyikov AK-47-esnek is.

Az alapváltozatban a szivárgásálló üzemanyagtartály robbanásálló réteget kapott. A tesztek során a hidrogéntartályok ellenállónak bizonyultak a lövésekkel szemben. A koncepció mellett a BMW új vezetésszimulációs központjáról is érdemes megemlékezni – derül ki a sajtóanyagból.

Cash/fotó:bmw.com