Elektromos buszokat vontak ki Münchenben

 

 

A stuttgarti elektromos busztűz után München úgy döntött, felfüggeszti azoknak a típusoknak a használatát, amelyek Stuttgartban kigyulladtak – írja a focus.de.

Szeptember 30-án egy stuttgarti buszdepóban keletkezett tűzben 25 busz teljesen kiégett. Millió eurós kár keletkezett. A jelenlegi ismeretek szerint egy műszaki hiba okozta a tűzet, amely az elektromos buszok töltésekor lépett fel. A Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) elővigyázatosságból most nyolc elektromos buszt von ki a forgalomból. Az intézkedés csak az azonos típusú buszokra vonatkozik, és kezdetben csak a tűz okának végleges tisztázásáig tart – jelentette be a Stadtwerke München. A német honlap nem tér ki arra, mely gyártó buszai égtek Stuttgartban, így sem tudható, milyen buszok közlekedését függesztették fel Münchenben.

Áprilisban leégett egy düsseldorfi Rheinbahn buszraktár. 38 jármű megsemmisült. Júniusban tűz volt a hannoveri ÜSTRA csarnokban is, itt nyolc busz lángolt. A csarnokban lévő e-buszok töltő infrastruktúrája is megsemmisült a tűzben. Minden tűzben elektromos vagy hibrid buszok parkoltak a normál dízelbuszok mellett a depóban.  Ez megnehezítette az oltást a rendkívüli hőség és az akkumulátoros tüzek intenzitása miatt.

Minden esetben feltételezték, hogy összefüggés van az elektromos járművek és a tűz oka között, de ezt még nem sikerült bizonyítani.  A FOCUS Online felkérésére a Rheinbahn szóvivője azt mondta: „A biztosítótársaságok szakértői – a düsseldorfi államügyész jelentéséhez hasonlóan – arra a következtetésre jutottak, hogy a tűz műszaki okból keletkezett.”

A buszgarázsokban bekövetkezett tüzek felhalmozódása szokatlan – jegyzi meg a portál.

Cash/fotó: Facebook