A szellőztetőket is újra cserélik az M3-as állomásain

 

Az Arany János utcában és a Nyugati pályaudvarnál is halad a metrófelújítás, megkezdték az új lift kialakítását az aluljáró és a felszín között – írja a Magyar Építők.

Az építkezés jelenleg zajló belvárosi szakaszán az állomások újjáépítése folyik a Lehel tértől a Nagyvárad térig. Modern szellőzőrendszer kialakításán dolgoznak az Arany János utcában, emellett a lejtaknában az új, modern mozgólépcsőket helyezik be.

Egyrészről elbontják a régi vasbeton-szerkezeteket, másrészt kicserélik az idők folyamán amortizálódott elemeket. Ehhez át kellett építeni az ideiglenes állványlépcsőt, ami a már elbontott mozgólépcsők helyett teszi lehetővé a közlekedést az aknában. Ezzel egyidejűleg a kábeleket is cserélik, illetve az aknában vezető új vízvezetékek már elkészültek.

Az Arany János utcai metróállomás levegőcseréjét irányító gépek jelentős részét is beépítették. A főszellőző aknában is dolgoznak, ahová a szellőzőgépek várhatóan szeptember közepén érkeznek meg.

A peronszinten minden bontási munka elkészült és a bontott anyagokat elszállították. A felújítás során a metró biztonságosabbá is válik, ehhez vízköddel oltó rendszert építenek ki, jelenleg ennek a gépházán zajlik a munka. Az aljzatbetonozási feladatokkal is haladnak, a kőművesmunkák 90 százaléka pedig már elkészült.

A Nyugati pályaudvar metróállomását részben már tavaly júliusban átvette a kivitelező (akkor csak a fél megállót zárták le), majd novemberben a teljes építési területen elkezdhették a munkát. A főváros egyik legfontosabb közlekedési csomópontja teljes mértékben megújul:

  • az északi lejtaknában egymás után építik be a három mozgólépcsőt,
  • a déli lejtaknában pedig bontással előkészítik ugyanezt a munkát.

Mind az északi, mind pedig a déli oldalon összeszerelték a légkezelő gépeket. Az aluljáró peron gránitburkolatát már elszállították, a főszellőző aknában pedig hosszú és intenzív előkészítő munka után kezdődhet az új gépalapok építése.

A Skála Metró áruház előtti területen pedig az aluljáró szintjéről a felszínre egy lift is épül, ennek a kivitelezése is elkezdődött.

Végül, de nem utolsó sorban, ebben a megállóban számos más egyéb munka mellett még több helyen is kőműves- és lakatosfeladatokat végeznek, illetve folyamatosan dolgoznak a festésen és aljzatépítésen is – derül ki a pillanatnyi helyzetjelentésből.

Cash/fotó: Magyar Építők