Még a szezon végére javaslok egy finom vacsorát, kicsit talán játékos, de könnyen megfőzhető. Ez pedig: a lecsós sertésszelet rizzsel.

 

Dolgozzunk négy főre, így sertéshúsból elég maximum fél kiló. Hagyma, paradicsom, paprika 40-40 dekagramm.

Először pirítottam vagy öt deka füstölt szalonnát, erre rádobtam a hússzeleteket, s elősütöttem néhány percig, forgatva, hogy ne égjen oda. Eztán a húst kiszedtem, félretettem, s a helyét elfoglalta a hagyma.

Persze, minden zöldárut megtisztítottam, felszeleteltem elébb. Mikor a hagyma már szépen fonnyadt, pirult, ráöntöttem a paradicsomot, s kevertem tovább. Erre a szaftos alapra visszahelyeztem a húsokat, hogy együtt párolódjanak.

A végeredmény: formázva, tálalva

A lecsóba persze virsli is került, mondjuk 2 pár, felkarikázva. Viszont a virslit elébb kevés zsíron megpirítottam, az ízek miatt, s így került ez is a lecsóba. Ekkor hozzátettem a paprikát is, majd sóztam, s kevergettem tovább.  Aki kedveli, itt akár egy erős paprikát is apríthat bele. Van, aki ilyenkor őrölt piros paprikát is tesz hozzá, én nem szoktam, inkább vetek reá friss petrezselyem zöldet.

Addig keverem a lecsót, amíg a paprika félpuha lesz, s nekem ekkor megfelelő. Menet közben főztem két zacskó gyorsrizst, amit egy kanál olajjal kevertem, hogy ne tapadjon össze.

Ezzel megvagyunk, így jöhet a tálalás, formáztam a rizs középen, mellé pár szelet párolt hús, másik oldalon pedig a lecsó. A formázáshoz jó egy pogácsaszaggató, vagy akár egy kis méretű tésztaszűrő, ekkor gombócot kapunk. Még díszíthetjük frissen szelt zöldpaprikával, friss petrezselyemmel is. Friss, ropogós kenyér igen jó hozzá.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22 a fakanalas.