Időszaki kiállítás október végéig látogatható

 

A kormány elfogadta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum javaslatát és úgy döntött, hogy felgyorsítja a beruházás megvalósítását – olvasható Magyar Közlönyben.

A döntés értelmében előre lehet hozni bizonyos munkafázisokat, így a szükséges bontásokat, vagy a korábban szennyezett járműjavító talajának környezeti kármentesítését, valamint néhány kisebb épület rekonstrukcióját.

A Magyar Közlönyben olvasható határozat szerint az Északi Járműjavító a 2022-től hivatalosan is a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum otthonává válik, mert a kormánydöntés értelmében a terület vagyonkezelését a múzeum veheti át az állami vagyonkezelőtől. Ez azt jelenti, hogy a Dízelcsarnok és a környéke az intézmény tulajdonába kerülhet. Ennek azért van jelentősége, mert amikor a múzeum bezárta a kapuit a Városligetben, akkor azt az azóta lebontott épületet visszavette a vagyonkezelő. 2017-ben aztán úgy döntöttek, hogy mégsem a Városligetben születik újjá a múzeum, ezért a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak egészen mostanáig nem volt főépülete.

MTI/Szigetváry Zsolt

Az Északi Járműjavító Dízelcsarnokát a MÁV 2009-ben zárta be és több mint 10 éven keresztül üresen állt. Jelenleg a Közlekedési Múzeum időszaki kiállításának ad otthont, amely már csak október végéig látogatható. Az új Közlekedési Múzeum tervezésére 2018-ban nemzetközi építészeti tervpályázatot írt ki a Közlekedési Múzeum, amit a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda nyert meg. A tervezés több mint egy éve zajlik, a vázlattervek elkészültek, az építési engedélyezés még idén megindul.

Egy ilyen régi ipari csarnok rekonstrukciójának tervezése még egy vadonatúj múzeumépület tervezésénél is nagyobb kihívás, a megmaradt szerkezeti elemeket, ajtókat, ablakokat, volt darukat, különböző vasúti berendezéseket egyesével kellett felmérni és az építési engedélyek megszerzése után még további egy évnyi tervezési munka van hátra a kiviteli tervek elkészültéig, amelyek minden apró részletre kiterjedően megadják majd a kivitelezőnek, mit kell megőrizni a régi csarnokból és mit kell átépíteni.

Ez alapján tehát a Dízelcsarnok múzeummá történő átépítése leghamarabb 2023-ban kezdődhet meg.

A most előrehozott projektelemek azonban felgyorsítják a beruházást azzal, hogy az aprólékos tervezést nem igénylő beruházási elemek megvalósítása már jövőre megkezdődhet – olvasható a vezess.hu közlönybéli adaptációja.

Cash/fotó: Google