Nyolc várakozóhelyet és 56 autót alakítanak át

 

Bécsben még ma is a taxik 99 százaléka hagyományos dízel- vagy benzines autó. Ez azonban változni fog, ugyanis Ausztriában 2025-től már csak károsanyag-kibocsátás mentes járművek kaphatnak új taxiengedélyt. A Bécsi Gazdasági Kamara, a Wien Energie és egy grazi cég most új töltési technológiával próbál kedvet csinálni a taxisoknak, hogy elektromos autóra váltsanak – hívja fel a figyelmet a villanyautosok.hu.

Az új megoldás neve matrix charging technology. A módszert a grazi Easelink fejlesztette ki. Lényege, hogy a kocsi kábel helyett közvetlenül a drosztba épített töltőlemezhez csatlakoztatható, a jármű alján található töltőcsatlakozóval lehet feltölteni, gombnyomásra. A rendszer előnye, hogy a taxisoknak nem kell töltőállomást keresgélni, sőt még az autójukból sem kell kiszállniuk, helyette várakozás közben, automatikusan tölthetik fel az autójukat.

A kísérleti program keretében az elkövetkező két évben nyolc drosztot és 56 taxit fognak átalakítani az osztrák fővárosban. A töltési infrastruktúrát a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie építi ki és üzemelteti, természetesen kizárólag zöldáramot táplálva a rendszerbe.

A 2024 közepéig tartó programot a Klíma- és Energiaalapból finanszírozzák, és Bécs mellett Graz is részt vesz a projektben. A projektkonzorcium tagjai: Bécsi és Stájer Gazdasági Kamara, Wien Energie, Energie Graz, Easelink GmbH, Grazi Energiaügynökség, tbw research GesmbH, Taxi 40100, Taxi 31300, vibe moves you, Quintessenz Organisationsberatung, ÖAMTC és a Hyundai.

 

Az osztrák példa adott, milyen jó lenne, ha nálunk legalább a fővárosban kialakítanának ilyen automata töltővel szerelt drosztokat, ahol az egyre több elektromos taxi áramot vételezhetne úgy, hogy a ki- és átalakítás költségeit valamely zöld programból finanszíroznák. Persze az sem lenne hátrány, ha ezeket a hivatalos fuvarozói várakozóhelyeket addig sem foglalnák el arra jogosulatlan gépjárművek és erre lenne, aki odafigyelne. Így ugyanis nincs jövője az ilyen fejlesztéseknek, hiába van a bécsinél jóval nagyobb darabszámban a budapesti utakon elektromos taxi.

Nálunk alig van használható taxiállomás, és azon a kevés droszton is vagy civil autók parkolnak, vagy „baráti csoportok” foglalják el őket. Az sem teszi lehetővé ilyen, a bécsihez hasonló fejlesztések valóra váltását, hogy a drosztok használatát bármelyik kerület megakadályozhatja, a szerződést felmondhatja. Van már jelenleg is több olyan kerület, ahol csak a fővárosi tulajdonban lévő közterületeken van taxiállomás. Vicces, de egyben nagyon szomorú is. Így viszont kidobott pénz ezekre a területekre töltőoszlopot, vagy egyéb fejlesztést telepíteni.

Cash/fotó: youtube.com