Még olvasni is fárasztó: Hétköznapi hősök spartakiádja

 

Immár harmadszor adott otthont Vas megye a „TFA-FCC HUNGARY-Bük”, az ország legerősebb tűzoltója versenynek szeptember 3-án. Az idén is a fővárosból és az ország szinte minden megyéjéből neveztek hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók, körülbelül száz versenyző mérte össze kitartását és sporttudását a büki gyógyfürdő előtti parkolóban.

A viadalt dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató és Baranyai Róbert, Bük alpolgármestere nyitotta meg.

A firefighter combat challenge hat feladatból áll, amelyeket tűzoltó védőcsizmában, védőnadrágban, védőkabátban, sisakban és tűzoltó védőkesztyűben kellett úgy végrehajtani, hogy a versenyző hátán légzőkészüléket visel, ráadásul a ma már nem is használt nehezebb acélpalackot. A készüléket használni is kellett, tehát a versenyzők arcán légzőálarc volt, levegőhöz pedig a palackból jutottak. Ez a teljes felszerelés 25 kilogramm plusz súlyt jelent.

A start egy mobilállvány alja. A versenyzőknek 19 kilogrammos tűzoltótömlőt kellett egy három emelet magas állványra felcipelni úgy, hogy kizárólag a tömlőt és a korlátot volt szabad megfogni. Felérve, az állvány tetején lévő tárolóba kellett beletenni a tömlőt úgy, hogy a doboz peremét nem érinti.

Erre az állványra kellett kötéllel felhúzni egy összetekert tűzoltótömlőt. A férfiak 19 kilogrammos, a nők pedig 10 kilogrammos tömlőtekercset. A feladat akkor teljesült, ha a tömlő az állvány tetején lévő tárolóba került és a tűzoltó úgy futott le az állványról, hogy minden lépcsőfokot használt. A felfele futásnál egyszerre több lépcsőfokot is kihagyhatott.

A továbbiakban egy keretben lévő fémgerendát kellett négy kilogrammos kalapáccsal másfél méter távolságra eljuttatni úgy, hogy csak a kalapács feje érintkezhetett a gerendával. Ezt a sínben lévő nehéz vasat nem lehetett tolni, odébb kellett kalapálni.

Ezután a versenyzőknek végig kellett futni egy közel 50 méteres szlalom pályán anélkül, hogy eldöntötték a bójákat.

Ha mindezt megoldották, fel kellett venniük egy nyomás alatt lévő tömlő végén lévő sugárcsövet, amivel 23 métert kellett futni. Át kellett menni vele egy lengőajtón, majd ennek küszöbét átlépve célba kellett lőni a vízsugárral. A cél lelövése után a sugárcsövet el kellett zárni.

Újabb feladatként a férfiaknak egy 80, a nőknek pedig egy 45 kilogrammos babát kellett a baba hóna alatt felemelni és visszafelé húzni a célig. A babát tilos volt felemelni és cipelni.

A versenyzőknek a teljes feladatsort hat perc alatt kellett teljesíteniük anélkül, hogy a légzőkészülékben elfogyna a levegő.

A második feladatrészt a tűzoltók 30 perccel az első rajtját követően kezdték meg.
A TFA feladatok három részből álltak és az előzőhöz képest ezt már légzőkészülék nélkül, de ugyanúgy bevetési ruhában csinálták végig a hétköznapi hősök.

Kezdésként tíz méter futással oda kellett szaladni a „kalapács dobozig”, ahol egy ötkilós kalapáccsal kellett 50-50 ütést mérni a doboz aljára és tetejére.

A kalapácsdoboztól tíz méter futás után két egyenként 15 kilós bőröndszerű dobozt kellett 40 métert vinni egy bóját megkerülve. A dobozokat a kijelölt helyre kellett visszahelyezni.

A dobozok lerakása után húsz méter futás következett, majd két egymás mellé kifektetett tűzoltótömlőt kellett feltekerni úgy, hogy beleférjenek az odakészített dobozba. Ha ez megvolt, még tíz méter futás volt hátra a célig

A két pálya együttes teljesítése és eredménye alapján alakult ki a végleges sorrend. A verseny mellett egész nap bemutatókkal, gyerekprogramokkal, ugrálóvárral és szuper koncertekkel kedveskedtek az odalátogatóknak. Fellépett a Pannonia Allstars Ska Orchestra és az Ocho Macho is.

A férfiak között a 30 év alattiak versenyében ifjabb Bodó László (KÖTÉL Egyesület) bizonyult a legjobbnak, a 30-40 év közötti kategóriát Kiss János (Bolhás ÖTE) nyerte, a 40 évnél idősebbeknél pedig Taskovics Sándor tűzoltó főhadnagy (Badacsonytomaj HTP) futotta a legjobb időt. A nőknél 30 év alatt Istványi Nóra tűzoltó főhadnagy (Eger HTP) hódította el az elsőséget, a 30-40 közötti korosztály legjobbja pedig dr. Ódor-Sápi Csilla (KÖTÉL Egyesület) lett. A „magyar győztes” címet a hivatásosok kategóriájában Karsai Zoltán tűzoltó törzsőrmester (Mosonmagyaróvár HTP) nyerte el. Az „abszolút kategória” győztese pedig Kiss János (Bolhás ÖTE) lett, így ő vehette át a vándorkupát.

 

k.z.t./fotó: OKF