Halmazatban hat év fegyház

 

Egy román férfi betört egy csepeli házba, majd pár hónappal később egy buszvezetőt is megtámadott. Az ügyészség vádirata alapján a bíróság előkészítő ülést tartott, ahol a férfi mindkét bűncselekmény elkövetését beismerte, ezért a bíróság nyomban ítéletet hozott – derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből.

A vádirat szerint a vádlott – egy huszonéves román állampolgárságú férfi – 2020. május 24-én egy XXI. kerületi családi házhoz ment azzal a szándékkal, hogy onnan – akár erőszakkal – értékeket szerezzen. A férfi átmászott a kerítésen, a ház bejárati ajtaját berúgta, majd a házba bejutva, az otthon tartózkodó férfit olyan erővel ütötte homlokon, hogy a sértett eszméletét vesztve a földre esett. A vádlott ezután a bejárati ajtót belülről bezárta, a kulcsot eltette, a sértettet pedig vízzel fellocsolta és a szobában az ágyra ültette. Ezután a konyhában magához vett egy kenyérvágó kést, és azzal a sértettet megfenyegette, miközben az értékeit követelte.

A sértett nem engedelmeskedett, ezért a vádlott kutatni kezdett. Végül 30.000 forint értékben zsákmányolt pénzt és mobiltelefont, majd elhagyta a helyszínt.

A férfi pár hónappal később, 2020. október 10-én erősen ittasan felszállt egy XXI. kerületben közlekedő buszra. A buszsofőr a viselkedése miatt rendre utasította a férfit, mert zavarta a vezetésben. A végállomáshoz közeledve, a vádlott újra odalépett a sofőr mellé, aki a végállomáson megpróbálta a férfit a buszról leszállítani. A vádlott ekkor rátámadt a sofőrre, megütötte, és combon rúgta.

A két bűncselekmény miatt a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt a férfival szemben. Az ügyben tartott előkészítő ülésen a vádlott a terhére rótt mindkét bűncselekményben beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról. A bíróság ezért a vádlottat az előkészítő ülésen, váddal egyezően, felfegyverkezve elkövetetett rablás bűntettében és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében bűnösnek mondta ki, és ezért őt hat év fegyházbüntetésre ítélte, hat évre eltiltotta a közügyektől, továbbá hat évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítélet nem jogerős, az eljáró ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően, a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta – fogalmaz a főügyészség.

Cash/fotó: Google