Kötelezett, adóstárs, kezes

 

Az aránylag kedvező kamatoknak, valamint az új lakástámogatásoknak köszönhetően sokan vágnak bele manapság lakásvásárlásba. Az egyéni vállalkozók kimutatott jövedelmét azonban a bankok gyanakodva fogadják, ezért legtöbbször az adóson kívül adóstárs, esetleg kezes és jelzálog bevonására is sor kerül. De vajon mindenki tisztában van azzal, hogy milyen kötelezettséget vállal adóstársként vagy kezesként?

 

Családi hitelfelvétel esetén a bankok szinte minden esetben ragaszkodnak ahhoz, hogy az igénylő házastársa vagy élettársa adóstárs legyen. Az adós és az adóstárs jövedelmét együttesen veszik figyelembe.

Az adóstárs a legtöbb esetben éppen úgy felel a tartozásért, mint maga az adós, vagyis a teljes tartozást behajthatják rajta. Először a bank értesítést küld az adós és az adóstárs részére, ha az esedékes fizetés késik. Amennyiben a felszólítások ellenére sem rendezik a tartozást, 90 nap elteltével a pénzintézet felmondhatja a szerződést, és végrehajtást indíthat.

Előfordulhat, hogy a bank az adós és az adóstárs mellett még kezes bevonását is előírja. Két féle kezesség létezik: az egyszerű kezestől csak azután követelhetik a tartozás megfizetését, ha az adósnál már sikertelen volt minden végrehajtási cselekmény. A készfizető kezes ezzel szemben az adóstárshoz hasonló felelősséget vállal, vagyis nemfizetés esetén a bank azonnal jelentkezhet nála. Az adóstárs és a kezes egyaránt teljes vagyonával felel a ki nem fizetett tartozásért.

A pénzintézet esetenként jelzálog bejegyzését is kéri. A jelzálog-kötelezett – aki nem feltétlenül az adós – kizárólag a hitelhez fedezetként felajánlott ingatlanjával felel a tartozásért.

Sokan baráti szívességként kérik: „Írd már alá légyszíves kezesként a szerződést! Nem lesz semmi gond, ez csak egy formaság!” Saját ismeretségi körömben is akad olyan taxis vállalkozó, akinek sok millió forintja bánta, saját zsebén érezte, hogy kezesnek lenni mennyire nem „formaság”…

– oli –