Léket kapott a 4,2 tonnás motoros jacht

 

Elsüllyedt egy 10 méteres, 4,2 tonnás motoros hajó Neszmélynél a Dunában 2021. szeptember 2-án délelőtt. A hajó kitért a hajóútból és az épülő komp rámpa szádlemezére futott. A hajó léket kapott és a helyszínen elsüllyedt. A benne tartózkodók kiúsztak a partra, személyi sérülés nem történt – írja a kemma.hu.

A hajónak csak az orra van a vízfelszín felett, amelyik 2021. szeptember 2-án délelőtt tért le a hajóútról és az épülő komp szádlemezére futott és léket kapott. A fedélzeten tartózkodók szerencsésen kiúsztak a partra.

 

Molnár András hajóvezető részleteket is mesélt a történtekről. Mint mondja: az építési területen volt épp dolga, és arra ért oda, hogy a hajó már víz alatt volt, az utasok pedig kint ültek a parton, átázva.

– Egy 4,2 tonnás idősebb motoros jacht kapott léket. A jármű a hajóúton levő erős sodrás és uszadékok elől tért le a part irányába, ám nem tudhatta, hogy az építési terület körül telepített, a víz alatt levő vastag acéllemezek vannak. Ezek egyikére szaladt rá, amely vastagsága miatt átszakította a hajó oldalát. Hajóvezető- és oktatóként mindig kihangsúlyozom, hogy ismeretlen területen ezért nem szabad letérni a hajóútról, mert nem tudni, mi van a part közelében – emelte ki a hajós.

Mint részletezte, a hajón négyen utaztak. Amikor a jármű süllyedni kezdett, mindannyian a vízbe ugrottak, és kiúsztak a partra

– Azon a részen, ahol a hajó elsüllyedt, körülbelül hat méter mély a víz. Ahogy láttam, egy idősebb hölgyet kórházba is szállítottak, miután partot ért. – részletezte Molnár András, aki szerint majd a Duna apadásakor lehet elkezdeni a mentést, vélhetően emelő- vagy úszódaruval. Ezt majd akkor fogják megállapítani, amikor a sérülés is látszik.

– Mivel egy helyben maradt a hajó, a víz nem sodorta sehová, így elképzelhető, hogy fenn is akadt az acéllemezen. Talán már szombatra apad annyit a víz, hogy a sérülés látható legyen – olvasható a kemma.hu tudósításában.

k.z.t./fotó: kemma.hu