50 érzékelő segíti a tájékozódásban, manőverezésben

 

 Decemberben mutatkozott be a kínai Sencsenben a vezető nélküli taxi, és azóta is járja az utcákat. Igazi ázsiai közlekedési őskáoszban lavírozik a robotaxi, emberfeletti türelemmel és nyugalommal – írja a Hvg.

A forgalom és káosz útvesztőiben navigál nagy biztonsággal az Alibaba által támogatott immár négyéves startup, az AutoX vezető nélküli taxija. Az AutoX az önvezető autós rendszerek úttörője Kínában. Az év elején kezdte élesben is tesztelni RoboTaxi rendszerét, amelynek óriási a sikere. A lenti, hivatalos videóban a RoboTaxi manőverezik, ügyesen kikerülve a gyalogosokat, háziállatokat, autósokat az esti csúcsforgalom idején.

A videón szereplő RoboTaxit az AutoX Gen5 (ötödik generációs) rendszerével szerelték fel, amely a múlt hónapban debütált Sanghajban. A Gen5 rendszer ötven érzékelőt és egy 2200 tops (másodpercenkénti művelet) számítási teljesítményű járművezérlőt tartalmaz.

Jár hozzá 28 kamera, hat nagyfelbontású lidar (lézeres távérzékelő) és 4D radar 0,9 fokos felbontással, ami 360 fokos lefedettséget biztosít a jármű körül. A lidar és a kamerák adatai összefésülhetők, hogy ne legyen vakfolt az autó számára. Az AutoX két és fél évig dolgozott a Gen5 rendszeren.

Kell is a félszáz érzékelő, mert nem csupán horizontálisan, de vertikálisan is el kell a 360 fokos figyelem. A menetsebessége igen alacsony, mert hol a gyalogosok, hol pedig a kerékpárosok jönnek minden irányból, olykor az egysávos úton szemből is. Erre a tesztre nem lehet azt mondani, hogy laboratóriumi körülmények között zajlott, ez igazi, életszagú – látható a felvételeken.

 

 

Cash/fotó: newatlas.com