Segítségnyújtás elmulasztása a gyanú

 

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2021. szeptember 29-ig – elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit gondatlanságból elkövetett közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény vétségével, valamint 3 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetetett bűntette elkövetésével gyanúsítanak – írja a Fővárosi Törvényszék közleményében.

Mint arról magazinunk is beszámolt: 2021. augusztus 26-án a reggeli órákban Budapesten a XXIII. kerület Helsinki-Grassalkovich vasúti-közúti átjárójánál – a működő fénysorompó tilos, azaz villogó piros jelzését figyelmen kívül hagyva – szabálytalanul kanyarodott és nekiütközött a balról jobbra közlekedő H6 ráckevei HÉV-szerelvénynek. A baleset következtében 3 utas 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett. Az incidens során a HÉV első forgóváza a sínről lesiklott, ezáltal jelentős anyagi kár is keletkezett, ennek megállapítása még folyamatban van. A szabálytalanul közlekedő gépjármű vezetője a helyszínről – segítségnyújtás nélkül – gyalogosan távozott, azonban még aznap este fél kilenckor a nagylaki határátkelőhelyen elfogták, mielőtt Magyarország területét elhagyta volna. Az ügyészség a szökés és elrejtőzés veszélye miatt indítványozta a terhelt letartóztatását.

A megalapozott gyanút rendőri jelentések, a szemléről készült jegyzőkönyv, a gépkocsi állapotlapja, fényképmellékletek, tanúvallomások, valamint egyéb okirati bizonyítékok támasztják alá. A terhelt külföldi állampolgár, bejelentett lakcímmel nem rendelkezik, családja külföldön él, Magyarországon csupán munkavégzés céljából tartózkodott.

A bíróság az ülésen felhívta a figyelmet a terhelt bűncselekményt követő magatartására, nevezetesen arra, hogy a helyszínről eltávozott, Magyarország területét megkísérelte elhagyni, valamint a telefonjait kikapcsolva elérhetetlenné vált.

Mindezekre tekintettel a bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, illetve megszökne vagy elrejtőzne, így – jelenlétének biztosítása végett – elrendelte a terhelt letartóztatását. A végzés nem végleges – olvasható a sajtóközleményben.

A 49 esztendős török kamionsofőr tette – a büntető törvénykönyv alapján – akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Amennyiben a férfi büntetlen előéletű, szerencsés esetben megúszhatja próbára bocsájtással, károkozás megtérítésével, azt követően pedig határozott idejű Magyarország területéről történő kitiltással.

k.z.t./fotó: katasztrófavédelem