Augusztus 31-én délután számolják fel a lezárást

 

A terveknek megfelelően augusztus végére befejeződtek a Deák Ferenc híd északi hídjának teljes lezárásával járó javítási és megerősítési munkák – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-t.

Ez azt jelenti, hogy a közlekedők szeptember elsejétől ismét használhatják az átkelőt, az M1-es autópálya felé vezető oldalon, három sávon haladhat a forgalom – tartalmazza a közlemény.

A várhatóan karácsonyig tartó további munkálatok miatt újabb teljes lezárásra már nem, csak néhány órás eseti forgalomkorlátozásokra lehet számítani, amelyeket kizárólag a hétvégékre időzítenek majd – teszik hozzá.

Mint írják: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei próbaterhelést követően, augusztus 31-én délután kezdik meg a lezárás felszámolását. Szeptember 1-én kora reggelre a halásztelki felhajtóval együtt nyitják meg ismét a Deák Ferenc híd északi hídját.

A munkálatok befejező ütemében, az év végéig még időszakosan szükség lesz a híd szerkezetének emelésére és visszaengedésére. Ezért decemberig háromhetente-havonta rövid ideig tartó, eseti forgalomkorlátozásokra lehet számítani – ismertetik.

A közleményben Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára úgy fogalmaz: „A kivitelező mulasztásai hosszú ideje nehezítik a közlekedést az M0 déli szakaszán. A Strabag vezette konzorcium nem az elvárható gondossággal járt el, ezért bosszantják régóta a híd biztonságos használata érdekében szükséges újabb beavatkozások a térségben utazókat. A tanítási szünetre ütemezett teljes lezárás feloldásával szeptembertől megint három sávon haladhat a forgalom az M1 irányába.”

Ebben a helyzetben – folytatja – „Budapest főpolgármestere szeptembertől nem mutogathat másra a hivatalba lépése óta állandósult fővárosi dugók miatt”.

Vagyis, „az osztrák kivitelező felületessége már nem menti fel Karácsony Gergelyt az alól, hogy érdemi magyarázattal szolgáljon a közlekedőknek arra, miért kell folyton végeláthatatlan kocsisorokban vesztegelniük” – hangsúlyozza a közlemény szerint Schanda Tamás.

Forrás MTI