Nem kell ahhoz jóstehetségnek lenni, hogy ha Forma-1 van Mogyoródon, akkor azon a hétvégén péntektől vasárnapig délelőtt a Hungaroring felé, délután pedig onnan kifelé kell hatalmas torlódásra számítani – olvasható a Zsaru Magazinban.

 

A kérdés az volt, hogy a pandémia miatt mennyien fognak kilátogatni a versenyre, illetve mennyi dolga lesz a rendőröknek?

A magyar nagydíj előtt a verseny szempontjából egyébként az volt a kérdés, hogy Lewis Hamilton megszerzi-e a kilencedik diadalát a Hungaroringen, és ezzel együtt a 100. futamgyőzelmét is a száguldó cirkuszban? Mint kiderült, egyik sem vált valóra.

De mi történt rendőri szempontból?

A 36. Forma-1 Magyar Nagydíjat július 30. és augusztus 1. között rendezték a Mogyoród melletti Hungaroringen, és az esemény rendőri biztosítását idén is a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) végezte. A versenyhétvége nyugodtan telt, rendkívüli esemény nélkül zajlott; a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően bűncselekmény nem történt; és nem azért, mert nem látogatott ki senki a versenyre, hanem mert tényleg olyan érzése volt az embernek a Hungaroringet körbejárva, mintha minden „sarkon” rendőr lenne. Ötven méterenként lehetett látni egyenruhást, hiszen a testület lovas és motoros rendőrökkel is éreztette jelenlétét.

Vasárnap kora délelőtt hömpölygött a tömeg a bejáratok felé; az M3-as autópálya két sávjában már az M0-s csomóponttól torlódott a forgalom. Sokan próbálkoztak azzal, hogy a megnyitott mogyoródi parkolón keresztül surrannak a Hungaroring közelébe, de a rendőrök erre is figyeltek. Amelyik járműnek nem volt megfelelő matrica a szélvédőjén, azt már terelték is vissza az autópályára. Néhol motoros rendőröknek kellett közbeavatkozni a szabálytalan autósokkal szemben, akik leállósávon vagy forgalomtól elzárt területen keresztül próbáltak volna előnyhöz jutni.

A rendőrség egyébként már előre figyelmeztetett, hogy fokozott közúti ellenőrzést tart a versenyhétvégén, és nemcsak a Hungaroring környékén, hanem az autóutakon és az autópályákon is. Helikopterről is figyelték a forgalmat, és azt is előre jelezték, hogy légtérzár lesz érvényben az autóverseny idején, úgyhogy drónozni ne próbáljon meg senki. Szerencsére a 3 nap alatt csak egyetlen drónreptetés történt, elkövetője ellen szabálysértési eljárás indult.

Érdekes volt látni a rendőrtáborban felállított irányítóközpontban, hogy amíg az M3-as felől hatalmas volt a dugó, a másik irányból, azaz Gödöllő felől sokkal jobb volt a helyzet. Az autóval kilátogatók döntő többsége magyar volt, persze akadtak külföldiek is. Bár a hosszú várakozás mind a délelőtti, mind a délutáni órákban borítékolható volt, mégis sokan kocsiba ültek; annak ellenére, hogy a H8-as HÉV Szilasligeti megállójától ingyenes busz vitte a bejárathoz a nézőket.

Vasárnap reggel háromszor is vihar volt a Hungaroring környékén – ezt már Gyetvai Tibor ezredes, a PMRFK rendészeti főkapitány-helyettese mondja. – Emiatt a legnagyobb ingyenes parkolót le kellett zárnunk, mert órákon keresztül használhatatlan volt, és máshol kellett kijelölni parkolót.

Vasárnap késő délután, a verseny befejeztével aztán egyszerre indult meg a tömeg a Hungaro­ringről, és ismét a rendőri forgalomirányítás kapta a főszerepet. Persze csodákra ők sem voltak képesek, hiszen adott út áteresztőképességét nem lehet a maximumon túlra bővíteni. A csodákban bízó autósok néha dudálgattak, mintha ennek hatására bárminek is történnie kellett volna. Aki úgy határozott, hogy kocsival látogat ki a magyar nagydíjra, annak a végén a hosszas egy helyben állást is be kellett vállalnia.

Idén jóval kevesebb vendéglátóegység volt a Hungaroringen, illetve megváltoztak az emberek szórakozási szokásai. Igaz, ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy jóval kevesebb külföldi látogatott el a magyar nagydíjra a különböző koronavírus miatti korlátozások miatt. A kempingben sem volt telt ház, a külföldiek többsége inkább Budapesten bulizott.

Három rendőrségi területet fogunk össze a magyar nagydíj idején – mutat rá Gyetvai Tibor ezredes. – Ezek a bűnügyi, a rendészeti és a közlekedésrendészeti biztosítás. Utóbbi arról szól, hogy a nézők baleset- és problémamentesen érjenek ide, a rendezvény után pedig biztonságban haza. A rendészeti biztosítás fontos szempontja, hogy az ideérkezők úgy tudjanak elmenni innen, hogy jól érezték magukat. A bűnügyi biztosítást illetően az itt szolgáló kollégák között vannak, akik civil ruhában a tömegben elvegyülve figyelnek arra, hogy kiszűrjék azt, illetve azokat, akik rossz szándékkal érkeztek. E három rész együtt adja ki a munkánk egészét.

A Hungaroringhez köthetően egyetlen baleset történt a három nap alatt. Szombaton egy segédmotoros elcsúszott a VIP-behajtón, és könnyű sérülést szenvedett. Pénteken a rendőrök három szabálysértési feljelentést tettek; helyszíni bírságot egy, közigazgatási bírságot pedig két emberrel szemben szabtak ki. Tiltott kéjelgés miatt egy embert szabálysértési őrizetbe vettek. Szombaton a zsaruk nyolc szabálysértési feljelentést tettek, helyszíni bírságot két esetben szabtak ki. Biztonsági intézkedés kétszer történt, szabálysértés miatt nyolc, ittas járművezetés miatt egy embert állítottak elő. Vasárnap szabálysértési feljelentést négy, helyszíni bírságot négy, közigazgatási bírságot két alkalommal szabtak ki. Szabálysértés miatt négy embert állítottak elő, további kettőt körözés alapján elfogtak.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ezúton is köszönetét fejezi ki a Hungaroringre kilátogató gyalogosok, járművezetők és utasok türelméért és együttműködéséért, amellyel segítették a rendfenntartók tevékenységét. A 36. Magyar Nagydíj egyébként a francia Esteban Ocon (24) első Forma-1-es győzelmét hozta a Hungaroringen.

Mátyás György/fotó: Béres Attila