Évek alatt negyedére csökkent a járműflotta kora

 

A VOLÁNBUSZ 10 új MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművet állított forgalomba Vác térségében. A járművek annak a 204 darabos flottának a tagjai, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben született döntés – olvasható a kiadott közleményben.

Az új, magas komfortfokozatú járművek közül 64 darabbal júniustól Pest megye útjain találkozhatnak az utasok a helyközi elővárosi vonalakon. A modern autóbuszok Vác térségében a Budapest – Dunakeszi – Vác, Budapest – Dunakeszi AUCHAN – Dunakeszi, Horányi rév, Dunakeszi, Barátság u. – Göd, Budapest – Dunakeszi – Fót – Budapest, Budapest – Fót – Dunakeszi – Budapest, Gödöllő – Veresegyház – Őrbottyán – Vácrátót – Vác útvonalakon közlekednek.

Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsonypadlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

A Volánbusz számára kiemelt fontosságú a járműállomány fejlesztése – mondta Papp László, a társaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező Volánbusz folyamatosan fejleszti járműparkját és a vasúttal összehangolt menetrendi kínálatát. Az elmúlt hetekben forgalomba állított 10 környezetkímélő, kényelmes és korszerű autóbusznak köszönhetően a térségben közlekedő csuklós kivitelűek 50 százaléka újult meg. A korszerűsítéssel éves szinten több mint 3 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást. Vác és környékének közlekedését a társaság folyamatosan fejleszti, így 2018 óta a most érkező 10 járművel együtt összesen már 78 darab új autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben, aminek eredményeként a térség teljes járműállományának átlagéletkora 16,21 évről 4,62 évre csökkent.

A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul – derül ki a tájékoztató anyagból.

Cash/fotó: Volánbusz