Új közlekedési pontrendszert vezet be a rendőrség

 

 

A közlekedési büntetőpontrendszert minden jogosítvánnyal rendelkező ismeri. Ez a szabálysértők szankcionálását szolgálja. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Országos Baleset-megelőzési Bizottsága (OBB) most fordítani kíván a rendszeren: egy applikáció segítségével bónuszpontokat gyűjthetnek a jogkövető sofőrök, amit később különböző helyeken válthatnak be.

Várhatóan augusztus első napjaiban induló OBBPoint felhasználói akkor kapnak pontokat, ha szabályosan közlekednek. Jelenleg ez a világon az első „sebesség alapon működő hűségpont-rendszer”. A rendőrség hamarosan megjelenő applikációja folyamatosan figyeli azoknak a járműveknek a sebességét, amelyekben bekapcsolták az OBBPoint-ot, és ha a vizsgált szakaszon a sofőr nem lépte túl a sebességhatárt, megkapja a jutalompontjait.

A szoftver modern és kellőképpen intelligens. Minden szakaszon pontosan tudja, hogy mekkora a megengedett maximális sebesség, ahogy azt is, hogy hol vannak időszakos korlátozások. Nem tekinti szabálysértésnek az applikáció, ha valaki rövid ideig, pl. előzéshez az ajánlottnál nagyobb mértékben lépi túl a megengedett maximális sebességet. Feltéve persze, hogy az előzés befejezése után a sofőr visszalassít a megengedett sebességhatárra.

Az OBBPoint hamarosan letölthető lesz android és IOS változatban is. Egy gyors regisztráció után (csupán egy felhasználói név és e-mail cím kell hozzá) és máris futtatható. A program ettől kezdve automatikusan figyel, és a benne rögzített útszakaszok sikeres (értsd: gyorshajtás nélküli) teljesítéséért pontokat ír jóvá annak, aki regisztrál.

Az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság titkárától kapott tájékoztatás szerint azonban nemcsak a felnőttek gyűjthetnek pontokat az OBBPoint alkalmazással, hanem az autóban utazó gyerekek vagy a sofőr mellett utazó másik felnőtt is. (A rendszert úgy tervezték meg, hogy egy autón belül két telefonon futtatható párhuzamosan.)

Berzai Zsolt alezredes elmondta: a még formálódó elképzéseik szerint az OBBPoint-okat a későbbiekben különböző üzletekben, shopokban és szolgáltatóknál lehet majd beváltani. Ez azt jelenti, hogy a gyűjtött pontokért kedvezményt vagy ajándékot kap a regisztrált közlekedő. Sok minden még attól is függ, hogy a programot támogató szponzorok milyen kedvezményeket, jutalmakat, ajándékokat ajánlanak fel.

A gyerekek pedig az applikáció számukra kialakított programját használva különböző rendőrfigurákat – közlekedési rendőröket, kommandósokat, nyomozókat – építhetnek fel, öltöztethetik őket, speciális eszközökkel szerelhetik fel őket, aszerint, hogy hány pontot sikerült gyűjteniük, azaz, hogy azok a felnőttek, akiknek a kocsijában utaztak, mennyire vezettek szabályosan.

Az ORFK-OBB tervei szerint a szabályos közlekedéssel elért pontjaik alapján a regisztrált játékosok rendfokozatokat kapnak és az azonos rendfokozatúak között a későbbiekben majd külön ajándékokat sorsolnak ki. Ebben a játékban már akár értékes telefont vagy akár egy autót is lehet majd nyerni a későbbiekben – olvasható az ORFK-OBB oldalán.

Forrás: ORFK-OBB