Az ítélet jogerős és végrehajtandó

 

Júniusban két fővárosi mezítlábas taxis is lebukott Vas megyében, autójukban szír menekültekkel, akikkel az osztrák határ felé tartottak. Már többször megírtuk, veszélyes küldetésre vállalkozik, aki „migránsgyanús” utasok fuvarozását vállalja. A lebukás veszélye nagy, és a következmények akár évekre is szólhatnak, mint esetünkben is történt. Az egyik ügyet gyorsított eljárásban már el is bírálták, két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a taxist. Az ítélet jogerős.

A Szombathelyi Járási Ügyészség bíróság elé állította azt a férfit, aki három szír állampolgárt szállított a gépkocsijával 2021. június 4-én Szombathely közelében a 87. számú főúton, amikor közúti ellenőrzés alá vonták és elfogták az utasaival együtt.

A vád szerint a vádlott előzetesen megállapodott egy ismeretlen személlyel abban, hogy 500 euró ellenében olyan embereket szállít a magyar-osztrák határ közelébe, akik a jogszabályi rendelkezések megszegésével jutottak be  Magyarország területére.

A vádlott a megbízójától kapott utasításokat követve Dunaföldvár térségébe ment 2021. június 4-én reggel, ahol felvett három, Magyarország területén engedély és úti okmány nélkül tartózkodó szír állampolgárt a 6-os út mellett egy erdős részen. A vádlott ezt követően a megbízója által meghatározott útvonalon szállította a szír állampolgárokat, úti céljuk Kőszeg térsége volt.

A Szombathelyi Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően vagyoni haszonszerzésből, az államhatár átlépéséhez több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit két év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt, két évre eltiltott a közügyek gyakorlásától, valamint egy évre eltiltott a közúti járművezetéstől. Tekintettel arra, hogy a vádlott az ítélet ellen nem fellebbezett, így az jogerős és végrehajtandó.

A határozat értelmében az elítélt egy évig nem vezethet járművet. Ez még kedvező lehet számára, ugyanis, ha fogva tartása ideje alatt mintaszerűen viselkedik, nem vét a fogvatartás szabályai ellen, úgy 16 hónap leteltével feltételesen szabadlábra bocsátható, s ha más munkája nem adódik, visszaülhet a volán mögé. Ha ez alatt a hat hónap alatt bármilyen bűncselekményt követ el, azonnal visszakerül és a fél évét is ki kell töltenie.

A másik taxis ellen is ugyanazon bíróság jár el, feltehető, hogy hasonló mértékű ítéletet fog hozni a hatóság. Egy jó fuvar sem ér meg két év börtönt, de ezt döntse el ki-ki, mielőtt idegenekkel igyekszik az osztrák határ felé.

k.z.t./fotó: nyugat.hu