Népszerű még a görög és a török tengerpart

 

Szigorításokat vezetnek be Horvátországban hétfőtől. A tengerparton ugyanis a vörös zóna határán mozog a fertőzöttek száma. A magyar turisták legkedveltebb turisztikai célpontja továbbra is az Adria, Görögország, Törökország valamint Spanyolország. A turisztikában dolgozók szerint ezeken a helyeken biztonságban nyaralhatnak a vendégek.

Ezen a hétvégén is sokan indultak Letenyén keresztül a horvát tengerpartra. A turisták nem tudták, hogy a horvát hatóságok miként próbálják elejét venni az üdülőhelyeken a vírus elharapódzásának. Egyebek mellett korlátozzák a rendezvényeken résztvevők számát, valamint szabadtéri eseményeket is csak külön engedéllyel lehet szervezni.

„Utánanéztünk a neten, és rendelkezünk a különféle iratokkal, amelyek szükségesek, úgyhogy megpróbáljuk. Kerüljük a tömeget, amennyire lehet, de nyilván a vízbe is bemegyünk, és strandolni fogunk” – nyilatkozta egy nyaralásra induló férfi.

„Igazából tájékozódni nem tájékozódtunk, de egyeztettünk a szállásadóval, aki azt mondta, hogy teljesen nyugodt az a part, de rendezvényekre nem nagyon szeretnénk menni, eltelik a hétvége és már jövünk is vissza” – fogalmazott egy másik Horvátországba tartó autós.

Horvátország egyelőre csak bizonyos országok felől szigorította a belépést. Így például orosz és brit állampolgárok a védettségi igazolvány mellett csak negatív PCR teszttel léphetik át a határt. A magyarokra ezek a szabályok egyelőre nem vonatkoznak. A turisztikai szakemberek szerint egyébként a klasszikus nyaralás közben a korlátozásokat nem is lehet észrevenni.

„Ezek gyakorlatilag, amikről szólnak a hírek: az 50-100 fő fölötti rendezvényekkel szembeni szigorítások. Úgy tudom, ott is arról lesz szó, hogy kérhetik az oltási igazolást, a védettségi igazolást, tehát igazán nem fogja érinteni a kint nyaralókat” – elemezte a helyzetet Bakó Balázs a Magyar Utazási Irodák Szövetségétől.

A szakemberek szerint egyébként azokon a helyek, ahova az irodák szerveznek utakat, teljesen biztonságosak. Azt mondják, hogy a járvány szempontjából a görög, török, spanyol tengerpartra is nyugodtan utazhat bárki.

A helyi szabályokról azonban indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy ne a reptéren derüljön ki, hogy hiányzik olyan igazolás, amelyik egy-egy országba szükséges.

Cash/fotó: utazas.com