Száz jármű vesz részt a programban

 

A Lyft vállalat előzetes tervei szerint egy kisebb flottán tesztelhetik majd 2021 év végén először az önjáró üzemmódot, amivel forradalmasíthatják a mindennapi közlekedést, ezen belül is először a személyi fuvarozást, a taxizást.

Az autókat az Argo AI nevű startup szolgáltathatja, akik Ford és Volkswagen gépkocsikat módosítottak úgy, hogy anélkül lehessen őket irányítani, hogy bárki is ülne a vezetői fülkében – adta hírül a The Verge magazin.

A Lyft első körben Miamiban és Austinban vizsgálhatja meg, miként működik a rendszer, és ha semmiféle galibát sem tapasztalnak, illetve bebizonyosodik, hogy az üzemmód biztonságos, egyben hatékony, akkor kiterjeszthetik az egész ország területére.

Miközben a Lyft biztosíthatja a megfelelő taxiszolgálatot az utasoknak, addig az Argo AI kulcsfontosságú információkat gyűjthet be az általuk kifejlesztett szoftver működéséről, így lényegében egy win-win szituáció jöhet létre, amelyből mindketten csak profitálhatnak.

 

Kétségkívül az autonóm gépjárműveké a jövő, a legfőbb kérdés mindössze az, hogy ültessenek-e embert a volán mögé, hiszen eddig több ízben is beigazolódott már a szkeptikusok igaza, melyek szerint egyes gyártók önvezetési technológiája még nem forrt ki teljesen.

Korábban a Tesla Autopilotját hibáztatták több halálos végkimenetelű balesetért is, az amerikai elektromosautó-gyártó azonban megvonta a vállait, hiszen kiderült, hogy az incidensek során nem rendeltetésszerűen használták az önvezető üzemmódot, vagyis a sofőr levette a kezét a kormányról, amit valójában még nem szabadna.

Az Argo szóvivője a lap megkeresésére elmondta, összesen 100 autón szeretnék kipróbálni az önjáró taxizást, és ha beválnak, akkor ezernél is több gépkocsival furikázhatnak az AI által vezérelt személyszállítók a jövőben – derül ki a cikkből.

Cash/fotó: autoweek.com