175 éves a magyar vasút

 

 

Július 18-a ismét a vonatok szerelmeseinek kedvez, a magyar vasút 175 éves fennállását a Vasúttörténeti Parkban ünnepelheti meg minden érdeklődő számos érdekes és egyedülálló látnivalóval. Találó elnevezés a programra a Járműparádé, hiszen a Park az állandó kiállításon kívül számos magyar és külföldi vendégjármű-különlegességet is felvonultat majd, amivel egyben izgalmas időutazást is tehetünk a hazai és európai vasút múltjától a jövőjéig – olvasható a programajánlóban.

Többek között a Tram-train is megtekinthető lesz a 15-ös vágányon, valamint hét NOHAB mozdony és a Volánbusz egy faros Ikarus busza is csatasorba áll a vasúti járműbemutató során. A jármű-különlegességeket a hétvégén két alkalommal, 11 és 14 órakor is megtekinthetik a látogatók.

A járműparádé mellett igazi gasztronómiai élménnyel is várják a szervezők az érdeklődőket a MÁV Rail Tours, illetve a MÁV-Start közreműködésében, hiszen a helyszínen a vendégek akár két étkezőkocsi közül is választhatnak, hogy igazán autentikus hangulatban étkezzenek.

A vasút történelme iránt érdeklődőket Vándor Vasúttörténeti Kiállítással várják az Orient-csarnok aulájában.

A tematikus hétvégén az érdeklődők térítés ellenében utazhatnak a IIIk. 1026, a 411,118 és a BHÉV 27 gőzmozdonyok vezetőállásán.

Különvonatos utazásban is részt vehet, akinek kedve van, hiszen NOHAB-vontatású szerelvényével a ’NOHABOS Csillagtúra’ névre hallgató utazás is rendelkezésre áll a MÁV Rail Tours szervezésében.

Családdal, gyermekekkel is érdemes ellátogatni, hiszen számos izgalmas program várja a kicsiket és a nagyokat is.

Vasárnap 11 órakor az Eszterlánc-mesezenekar ad koncertet. A gyerekek egész hétvégén élvezhetik a vízi dodzsem izgalmait, hasonló szórakozásra nyújt lehetőséget az ugrálóvár, vagy a KRESZ Park kerékpáros ügyességi pályája, ahol az egészen kicsik is elsajátíthatják a biztonságos biciklizés fortélyait. A csillámtetoválás és az arcfestés mókás programjai mellett vasárnap akár a tricikliparkban is kipróbálhatják magukat, megtekinthetik az elsősegélynyújtó bemutatókat is.

A járműparádén a MÁV-Volán-csoport állásbörzét tart az Orient csarnokban, ahol azokat az érdeklődőket várják, akik szeretnék jobban megismerni a vállalatcsoport tevékenységét, működését, lehetséges jövőbeli munkahelyükként gondolnak a vasútra vagy a busztársaságra.

A megújult standnál a humán szervezetek munkatársai tájékoztatást adnak a vállalatcsoport álláslehetőségeiről, a szakmai terület kollégái pedig részletes információt adnak a szakterületükről, feladataikról.

A standdal szemben a Keleti makettnél pályaorientációs játékokkal várják a legkisebbeket. A helyszínen felállított GreenBox segítségével vasúti témájú élményfotókat készítenek a látogatókról. Az autóbusz- és mozdonyszimulátor egyedülálló interaktív élményt nyújt az érdeklődőknek – derül ki az invitálóból.

Cash/fotó: Máv-Start