43-an neveztek a Kék Hullám Zászló minősítésre

 

Az idei Kék Hullám Zászló strandminősítésre minden korábbinál többel, 43 stranddal neveztek a balatoni települések, strandüzemeltetők. A héten megtörtént a jelentkezők értékelése – hangzott el az eredményhirdető ünnepségen, Balatonfenyvesen.

Szombati cikkükben a főváros közeli szabadvízi strandokra hívtuk fel azon olvasóink figyelmét, akik nem óhajtottak több órát araszolni a Balaton felé egy kis hűsölés kedvéért. Most azoknak kívánunk segíteni hogy hová menjenek csobbanni, akik hajlandók kitartóan végig szenvedni az utat a Balatonig, vagy éppen a környéken nyaralnak.

A héten megtörtént ugyanis az idei Kék Hullám Zászló strandminősítés eredményhirdetése. Összesen 43 stranddal neveztek a balatoni települések, strandüzemeltetők. A legjobbak ötcsillagos zászlót kaptak. A minősítés során legtöbb pontszámot 2021-ben a csopaki Községi strand kapta. A kiemelkedő eredményhez hozzájárultak olyan szolgáltatások, mint a nagy, ingyenes parkoló a strand előtt, a strandon a növényzetből kialakított árnyékolók, a gyerekbarát szolgáltatások és a mai igényeket kielégítő, kulturált vendéglátóhelyek is – derül ki a Balatoni Szövetség közleményéből.

Csopak

A 2020-as évhez hasonlóan az idei év első felére is rányomta a bélyegét a pandémia. Szerencsére a nyárhoz közeledve a járványhelyzet is javult, így a Kék Hullám Zászló strandminősítést idén is meg tudta hirdetni a Balatoni Szövetség.

A Balatoni Szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszíneltek a strandokon.

Balatonföldvár, Keleti strand

Az idei évben ismét fontosnak tartották felhívni a figyelmet a járvány elleni védekezés fontosságára a balatoni strandokon is, ezért idei különdíjat a járványügyi védekezésben legfelkészültebb strandoknak ítélték. Segítséget kértek az ellenőrzés során a megyei tisztifőorvosoktól, így a megyei kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályának képviselői is jöttek a helyszíni ellenőrzésekre.

Idén is egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát.

Vonyarcvashegy, Lido

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, gyep állapota, meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyeltek. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

A három Balaton parti megye: Veszprém, Zala és Somogy megye önkormányzata különdíjat ajánlott fel egy-egy – a minősítés során kiemelkedően szereplő – megyéjükben található strand számára.

Balatongyörök,

A Balaton járványügyi védekezésben kiemelkedően teljesítő strandjai 2021-ben a balatonföldvári Keleti strand, a vonyarcvashegyi Lido strand és a balatongyöröki Községi strand lettek.

Somogy Megyei Közgyűlés különdíját a balatonlellei Napfény Strand kapta.

A Veszprém Megyei Közgyűlés különdíja az örvényesi Legisly Beach-hez került, amely egy – az északi parton nem túl gyakran előforduló – szabadstrand.

A Zala Megyei Önkormányzat különdíját a vonyarcvashegyi Lido Strand érdemelte ki.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajándékcsomaggal jutalmazta az élőhely-védelmi és zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő strandokat. Különös tekintettel a vízparti területen az élővilág védelmére (nádasok, koros fák, denevérodú, rovarhotel), a gondosan választott, reprezentatív növényalkalmazásra (tájhonos cserje és fafajták, évelők). A díjazottak: Balatonakali Mandulavirág strand, Csopak Községi strand, Balatonfüred Kisfaludy strand, Balatonfüred Esterházy strand, Vonyarcvashegy Lido strand, Balatonfenyves Csalogány strand és a Zöld Hullám strand Balatonedericsen.

 

Öt csillagot, a kíváló minősítést az alábbi fürdőhelyek érdemelték ki: (24 strand)

Csopak Községi strand

Balatonederics Zöld Hullám strand

Balatonfüred Széchenyi Strandfürdő

Zamárdi Nagy strand

Gyenesdiás Lido strand

Gyenesdiás Diási Játékstrand

Alsóörs Községi strand

Badacsonytomaj Badacsony strand

Zánka Községi strand

Balatonszárszó Központi strand

Szigliget Községi strand

Balatonfüred Kisfaludy strand

Balatonfüred Esterházy strand

Balatonboglár Platán strand

Balatonberény Községi strand

Balatonakali Mandulavirág strand

Balatongyörök Községi strand

Balatonalmádi Wesselényi strand

Keszthely Városi strand

Vonyarcvashegy Lido strand

Fonyód Panoráma strand

Balatonlelle Napfény strand

Ábrahámhegy Községi strand

Balatonföldvár Keleti strand

 

A teljes értékelés a hirbalaton.hu oldalán olvasható. kellemes pihenést, jó csobbanást kívánunk minden taxisnak és olvasónknak!

Cash/fotó: hirbalaton.hu