Ahol a technika is szolgál és véd

 

Hőkameráik segítségével nemcsak az éjszakai határsértőket leplezhetik le, de az eltűntek felkutatásában is hatalmas segítséget nyújtanak, főleg erdős vagy nehezen átlátható területeken. A speciális mentődrónnal vizet, élelmet, mobiltelefont, de akár defibrillátort is eljuttathatnak a bajbajutottaknak a nehezen megközelíthető helyekre – írja a Zsaru Magazin.

A Mohácsi és a Siklósi Rendőrkapitányság állománya a polgárőrséggel közösen határvédelmi akciót hajtott végre a közelmúltban. Céljuk a migrációs szempontból veszélyeztetettebb területek ellenőrzése volt. Az akcióban 24 rendőr 56 polgárőrrel vett részt.

Az eligazítás során az egységeket 26 részre osztottuk, és mindegyikben voltak járőrök és polgárőrök. Mélységi területeket ellenőriztünk. Ezek lehettek pihentetőhelyek vagy már feltérképezett útvonalak – magyarázta Hortobágyi János őrnagy, siklósi határrendészeti osztályvezető.

Munkánkat rendszeresen segítik a polgárőrök drónjaikkal. Migrációs útvonalakat, csoportokat is felderítettünk már. Innen jött az ötlet, hogy tartsunk egy nagyobb gyakorlatot, amelynél a megye szinte teljes határszakaszát egyszerre ellenőriznénk. Az ország minden részéről érkeztek polgárőrök, akik az autós megerősítés mellett elhozták drónjaikat is. Az eligazítás után az egységek megkapták azokat a főbb útszakaszokat, irányokat, bozótos területeket, amiket át kellett vizsgálni. A járőrök megfelelő hely­ismerettel rendelkeztek. Okostelefont használva, illetve nyomtatott színes térképek alapján követték, melyik területet kell ellenőrizniük. Fentről másképpen látszik a növényzet, látjuk, hol van olyan letaposás, ami migrációs útvonalra utal. Egy vadcsapás teljesen más, mint az emberek által letaposott növényzet. A drónokkal éjszaka is jól lehet tájékozódni, illetve a nehezen megközelíthető helyeken is kiválóan alkalmazhatók. Vízátfolyásoknál a híd alatti részeket is meg tudták figyelni a drónok kamerájával. Olyan területeket tudtak gyorsan és hatékonyan végignézni, amelyeket autóval csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem lehetett megközelíteni.

A drónok nem csak a határsértők felderítésében lehetnek a rendőrség segítségére. Vannak speciális drónok is, amelyeknek például a mentéseknél lehet szerepe. Máthé Gergő, a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének elnöke elmondta, hogy a mentődrónoknak speciális feladatokat kell tudniuk ellátni.

Teherbírásuk eléri a 25 kilogrammot. Ezeket főleg eltűnt emberek felkutatásakor használják. Képesek különböző tárgyakat a célponthoz irányítani, és létezik olyan drón is, amelyik defibrillátort is szállít, ezt azonban még nem használták éles bevetésen.

MTI/Varga György

Főleg vízimentésnél és katasztrófaelhárításnál alkalmazzák, olyan hegyes vidéken, ahol drónnal megtalálják a bajbajutottat, és vizet vagy bármilyen segédeszközt, rádiót, mobiltelefont tudnak eljuttatni neki, ameddig a földi egységek tagjai odaérnek hozzá.

Pár éve történt a Mátrában, hogy ráesett egy fa egy férfi lábára, és nem tudott kimászni alóla. Mobiltelefonjával tartotta a kapcsolatot a kutatókkal, de miután a készüléke lemerült, megszakadt a kapcsolata a keresésére indult egységgel. Ekkor az egyik drón segítségével eljuttattak hozzá egy feltöltött telefont, amivel újra felvehette a kapcsolatot a földi egységgel.

A drónok hőkamerával is fel vannak szerelve, ezért a hőfoltokat éjszaka is mutatják. Így nemcsak a határsértőket veszik észre, de egy eltűnt ember keresésében is nagy segítséget nyújtanak. Egy idős asszonyt is így sikerült megtalálni, aki gombászni indult az erdőben, de eltévedt. A drón segítségével még időben sikerült rátalálni, és így megmentették az életét, hiszen már a kihűlés kezdeti szakaszában volt.

Az akcióban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság összesen 142,615 km-es határszakaszából mintegy 76,5 kilométernyit ellenőriztek a zsaruk és a polgárőrök, illetve több mint 200 négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át – olvasható a Zsaru Magazinban.

Rádi Mónika/fotó: Béres Attila