Készül a tisztán elektromos terepjáró is

 

A tradicionálisan amerikai terepjárók elkötelezett gyártója sem maradhat le a kor kihívásaitól. Éppen ezért – ugyan óvatos lépésekkel – de elkészítették első plug-in hibrid modelljüket. Mint kiderült, a tisztán elektromos járművükkel is hamarosan a nyilvánosság elé lépnek.

A Jeep közzétette a legelső fényképeket vadonatúj plug-in hibridjéről a Grand Cherokee 4xe városi terepjáróról. A Stellantis EV Day 2021 online sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a vállalat folytatja a konnektorról tölthető hibridekre épülő elektrifikációs stratégiáját, így 2021 végére már minden SUV modell elérhető lesz a 4xe technológiával. Arról egyelőre nincs információ, hogy mikor kerül piacra a legelső zéró kibocsátású Jeep, de a tervek szerint 2025-re már valamennyi terepjárószegmensben kínál majd villanyautót az amerikai márka – idézi a villanyautosok.hu portál.

A Jeep legelső tisztán elektromos tanulmányautója egyébként kimondottan érdekes műszaki megoldásokat vonultatott fel: megtartotta például a kuplungot és a kézi váltót, a márka vezetősége szerint ugyanis ezt a tradicionális vezetési élményt a villanymotor működésének sem feltétlen muszáj elvennie. Hogy a Wrangler Magnetóba szerelt bonyolult hajtásrendszer a sorozatgyártásba vitt változatban is megmarad-e, az már a jövő zenéje.

A Jeep előadásán az eddigi legjobb képet kaptuk a cég által tervezett napelemes, hálózattól független elektromos töltőállomásokról is. Ilyen oszlopokat az Egyesült Államok legnépszerűbb kirándulóhelyeihez telepít majd, de konkrétumokat nem árult el a vállalat.

2022 Jeep® Grand Cherokee 4xe

A kicsit több mint hatperces videó első felét különben meglehetősen drámaira és álomszerűre fogta a Jeep, és megmutatta, hogy milyen technológiák sorakozhatnak fel 2030 környékén egy terepre tervezett villanyautóban. A legérdekesebb talán a teljes önvezetés, napjainkban ugyanis nem könnyű elképzelni, hogy 10 éven belül az autónk egyedül felvisz minket a hegyre az éjszaka közepén a sziklák és fák között a poros utakon, míg mi ülésünket hátradöntve a csillagokban gyönyörködünk.

 

 

Cash/fotó: jeep.com