A gép mellett állandó az 50 fok

 

Bitang meleg van a közterületeken, a taxikban és a tömegközlekedési eszközökön is, ám a Magyar Közút munkatársai ilyenkor is kaszálják a gyorsforgalmi utak környékét a tűző napon, aszfaltoznak hőségriadó ide, vörös kód oda. Miközben a hőmérséklet 36 Celsius-fok árnyékban, addig az aszfaltozó gépnél 50, a forró anyag terítésekor 140 fokot mért a hőkamera. Ezt még leírni is borzalmas.

Hőkamerás drónfelvételek készültek arról, hogy hőségriadó idején hány fokos az M7-es autópálya burkolata. Szerdán pedig egy aszfaltozási munkánál is megmérték, hogy hőségriadó idején milyen körülmények között kell dolgoznia a szakembereknek. A Pest megyei Kakucs településen végeztek aszfaltozási munkákat, az erről készült felvételek és mérések alapján míg a külső, fás környezetben „alig több” mint 36 fok volt, addig az aszfaltozás mellett már 50 fok felett volt a burkolat hőmérséklete, az aszfalt terítésekor pedig már közel 140 fokot mértek.

Az elmúlt napokban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. társaság valamennyi munkaterületére és munkahelyére kiterjedően hőségriasztást rendeltek el. A munkavédelmi előírásokat mindig szem előtt tartva, megfelelően gondoskodnak az utakon dolgozó – útüzemeltető és útellenőr – szakemberekről hőség idején.

Minden esetben biztosítják az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit, továbbá fokozottan ellenőrzik azok meglétét. Az úton dolgozó munkavállalóik számára a leégés ellen megfelelő öltözéket (UV védelemmel ellátott szemüveg, nyári sapka) és magas faktorszámú védőkészítményt biztosítanak. A munkákat a lehetőségekhez képest megpróbálják átütemezni, természetesen úgy, hogy a szolgáltatások színvonala ezáltal ne csökkenjen és a forgalombiztonság fenntartásához szükséges munkákat el tudják látni – derül ki közzé tett anyagukból.

Cash/fotó:Magyar Közút