Nyár derekán járunk, virágzik minden, érik a sok gyümölcs és jó meleg van. Kertemben is bólogat a leander, a levendula is, illatfelhőt árasztva. Ez így van jól. Lehet nyaralni, könnyebbek a feltételek, irány a vízpart a gyerekekkel.
Vagy némi házi feladat a virágos kert mellett, a dzsem-befőzés ideje. Jelenleg meggyből és cseresznyéből készítettem dzsemet, a többi majd jön sorban.
A magozott gyümölcs kilójához 30 dkg cukrot adtam, felfőztem dzsemfix adalékkal, botmixerrel törtem, majd mentek az üvegbe.
Azért sütök egyebet is, kívánságra Stefánia vagdalt készült, s vagy hagymás burgonya salátával, vagy tejfölös zöldbab főzelékkel kínáltam, mert mindegyik igen ízletes fogás. Jómagam végig próbáltam a magam kínálatát, mit is mondhatok… (Amit szeretek magamban, az a szerénység, -érti Virág elvtárs?)
No, de a viccet félretéve, lássuk a receptet!
Fél kiló darált hús jó lesz, és áztassunk zsemlét, vagy kenyeret hozzá. Egy fej hagymát apróra vágva pirítsunk, némi fokhagymával megszórva. Lehet apró gombát is pirítani, majd ezt a húsra öntjük, sózzuk, borsozzuk, ráütünk egy tojást, adunk még kevés majoránnát, szerecsendiót és piros paprikát is, majd az egész masszát jól összedolgozzuk.. Kicsit pihentetjük, addig főzünk vagy hat kemény tojást, s ha kihűlt meghámozzuk.
Egy őzgerinc formát kivajazunk, kevés morzsát szórunk reá, s így a fele masszát belehelyezzük egyenletesen. Most a tojásokat ráfektetjük, de úgy, hogy a végéből kicsit levágunk, így a szeletelésnél csinosabb lészen majd.
A húspép másik részét a tetejére tesszük, s elsimítjuk. Megsimogatjuk némi vajjal, szórunk rá még egy kis morzsát, s mehet a sütőbe, 180 fok, kb. 40 perc elég is lészen. Sütés után a formából kifordítjuk, pihentetjük, s majdan éles késsel szeleteljük. Mindeközben főztünk krumplit egészben, kihűlve szeleteltük, s mellé lila hagymát is teszünk. Ezt összekevertük egy klasszikus ecetes saláta lében, majd a hűtőben tároltuk.
Ez így már egy fogás, majdan lehet csinosan tálalni.
Az ínyenceknek pedig egy jó zöldbab főzelék: főzés után gyenge hagymás rántással, petrezselyemmel, jó adag tejföllel behabarva. még ízesítjük. Én kevés cukrot és kis kanál ecetet is használok, csak az íze miatt.
A piros paprikát még megemlíteném, mint lehetőséget, mert van, aki tesz bele, van, aki nem. Minden konyha kicsit más, ami nem baj, sőt szélesíti a palettát. Tehát a főzelékre teszünk vagdalt szeletet, s díszíthetjük tejföllel, friss petrezselyemmel, előbb lakjon jól a szemünk is.
Jó étvágyat kívánok:
Soós István, City ex22, a fakanalas