Tucatnyi nemzet katonai demonstrációja

 

Augusztus 28-29-én rendezik meg a nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison – jelentette be a honvédelmi miniszter Kecskeméten.

Kecskemét, 2021. július 2.
Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (k) pilóták társaságában a nemzetközi repülõnapról és haditechnikai bemutatóról tartott sajtótájékoztatón a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázison 2021. július 2-án. A rendezvényt augusztus 28-án és 29-én tartják a légi bázison.
MTI/Bús Csaba

Benkő Tibor a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a nyolc év kihagyás után újra megszervezett rendezvény célja, hogy bemutassák a honvédelmi és haderőfejlesztési programra fordított összeg hasznosulását, a már beszerzett, illetve a jövőben beérkező haditechnikai eszközöket és járműveket.

Kecskemét, 2021. július 2.
JAS 39 Gripen vadászrepülõgép a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázison 2021. július 2-án. A légi bázison augusztus 28-án és 29-én nemzetközi repülõnapot és haditechnikai bemutatót tartanak.
MTI/Bús Csaba

A Zrínyi-program biztosítja, hogy honvédség erős, ütőképes és korszerű technikai eszközökkel legyen felszerelve, személyi állománya pedig legyen kiválóan képzett, hazája iránt elkötelezett, lojális katona – közölte.

Benkő Tibor kiemelte, bízik abban, hogy a kétnapos rendezvényre ellátogatók meggyőződhetnek, Magyarország és a Magyar Honvédség azon az úton halad, amelyre az Országgyűlés, a kormány és a törvény feljogosítja, felhatalmazza.

Magyarországon az átoltottság mértéke lehetővé teszi a tömeges rendezvények megtartását, így a repülőnapra mintegy 60-65 ezer embert várnak – hangzott el.

Kecskemét, 2021. július 2.
Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a nemzetközi repülõnapról és haditechnikai bemutatóról tartott sajtótájékoztatón a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázison 2021. július 2-án. A rendezvényt augusztus 28-án és 29-én tartják a légi bázison.
MTI/Bús Csaba

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka közölte: a nemzetközi rendezvény kiváló alkalmat ad arra, hogy megmutassák, a magyar katonák, bár az elmúlt hónapokban kivették részüket a migráció és a pandémia okozta válsághelyzet kezeléséből, közben nem felejtették el az alapfeladataikat sem.

Kecskemét, 2021. július 2.
Felszáll egy JAS 39 Gripen vadászrepülõgép a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázison 2021. július 2-án. A légi bázison augusztus 28-án és 29-én nemzetközi repülõnapot és haditechnikai bemutatót tartanak.
MTI/Bús Csaba

A programokkal a felnőttek és gyerekek mellett a honvédség iránt érdeklődő fiatalokat is szeretnék megszólítani, és megmutatni nekik, hogy „jó ma magyar katonának lenni” – tette hozzá.

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: bíznak abban, hogy a repülőnap hatására minél többen döntenek a katonai pálya mellett, és csatlakoznak a kadétprogramba vagy az önkéntes magyar haderőhöz.

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője kiemelte: a rendezvényen bemutatkoznak a repülőbázis vadász- és szállítógépei, lesz kötelek- és díszrepülés, illetve dinamikus légishow.

A kétnapos rendezvény programját még nem véglegesítették, hiszen a regisztráció még nem ért véget. A tervek szerint a hivatalos megnyitó után egy olyan díszelgő kötelék húz át a repülőtér felett, amelyben a Magyar Honvédségben rendszeresített valamennyi repülőeszköz látható lesz.

A magyarok mellett lesznek olasz, cseh, német, svéd, román, brit, brazil, lengyel, horvát, török és szaúdi egyéni, csoportos vagy kötelékben végrehajtott légibemutatók is.

Kecskemét, 2021. július 2.
JAS 39 Gripen vadászrepülõgép felszállás elõtt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázison 2021. július 2-án. A légi bázison augusztus 28-án és 29-én nemzetközi repülõnapot és haditechnikai bemutatót tartanak.
MTI/Bús Csaba

A kecskeméti repülőbázison láthatóak lesznek a légierőben rendszeresített Airbusok, Falconok, Gripenek, H145-ös helikopterek és Zlin típusú kiképző repülők.

A szárazföldi járművek közül Leopard A4-es és A7-es harckocsik mellett bemutatót tart majd a Gidrán harci jármű. A 24-es felderítő ezred közelharcból nyújt majd ízelítőt.

A nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutatóról folyamatosan frissülő információk a repulonap2021.hu oldalon érhetők el, ahol jegyek is válthatók.

Forrás: MTI